Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kiista riittävän suurista perheasunnoista hiertää puolueiden välejä – näin valtuutetut äänestivät Vantaalla

Vantaan kaupunginvaltuusto keskusteli maanantaina tunteja Vantaan maa- ja asuntopoliittisen ohjelman päivityksistä.

SDP:n valtuustoryhmä halusi ohjelmaan lisäyksiä varmistamaan, että kaupunki säätelee maankäyttösopimuksilla ja tarvittaessa asemakaavoilla kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen keskipinta-alaa. Sen lisäksi lisäyksillä haluttiin demareiden mukaan taata riittävän suuri perheasuntojen määrä.

– Haluaisimme, että jatkovalmistelussa ihan tosissaan etsitään toimiva säätelymalli, jonka myös kokoomusryhmä valtuuston keskustelussa lupasi, lisäyksiä ohjelmaan esittänyt kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Säde Tahvanainen (sd.) toteaa.

Asiasta äänestettiin ja SDP:n esitykset eivät menestyneet. Kirjauksia perheasuntojen keskipinta-alan säätelystä kannattivat demariryhmän lisäksi vihreiden ryhmä ja vasemmistoliiton ryhmä sekä Juha Suoniemi (ps.)

Säätelykirjauksia vastustivat kokoomuksen ryhmä, perussuomalaisten ryhmä pois lukien Juha Suoniemi, RKP:n ryhmä, Liike Nytin ryhmä, Pirjo Luokkala (kesk.), Jouko Jääskeläinen (kd.) ryhmä ja Milad Dehghan (vkk.). Tiina Tuomela (kd.) ja Jarmo Vähäkangas (kesk.) äänestivät tyhjää

Vaikka keskipinta-ala kirjauksia ei ohjelmaan lisätty, mainintoja monipuolisen asuntotarjonnan varmistamisen tärkeydestä löytyy. Maanantaina äänestyksen jälkeen hyväksytyssä ohjelmassa todetaan muun muassa, että kaupunginosista ja asuinalueilta tulee jatkossa löytyä eri kokoisia ja erilaisiin elämänvaiheisiin sopivia asuntoja monipuolisesti eri talotyypeissä.

Uusien linjausten hyväksyminen oli voitto kokoomukselle. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok.) nostaa esiin kolme kokoomukselle tärkeää kirjausta.

Yksi niistä on pientalotonttien riittävän määrän varmistaminen uudella pientalo-ohjelmalla. Vantaalla on tavoitteena jatkossa nostaa pientaloasuntojen kaavoitusta 600 kappaleeseen vuodessa.

Onnistumiseksi Multala nimeää myös sen, että Vantaa ottaa käyttöön selkeän prosessin kaavoituksen aloittamiseksi eli kaavoitusaloitteen.

– Lisäksi kumppanuuskaavoitusta kehitetään entisestään. Kaupunkikeskustojen systemaattinen kehittäminen oli mukana jo Vantaan strategiassa ja siihen osoitettiin resursseja jo tämän vuoden budjetissa.

Multala toteaa olevansa tyytyväinen myös siihen, ettei "kankeaa säätelymallia" perheasuntojen keskipinta-alavaatimusta vaadittu kirjattavaksi maakäyttösopimuksiin tai jopa asemakaavaan. Korkeiden rakennuskustannusten aikana keskipinta-alavaatimus olisi hänen mukaansa voinut pahimmillaan johtaa siihen, ettei uusia koteja syntyisi lainkaan halvempien neliöhintojen alueelle.

– Tavoite suuremmista perheasunnoista on tärkeä, mutta on huolehdittava siitä, että keinot tavoitteet valitaan siten, etteivät ne nosta asumisen hintaa tai pysäytä asuntorakentamista kokonaan.

Kokoomuksen kanssa lähes yhtenä rivinä äänestänyt perussuomalaisten ryhmä iloitsee niin ikään siitä, että ohjelmassa mainitaan monipuolisen pientaloasumisen edistäminen. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Niilo Kärki pitää tärkeänä myös sitä, että kaupunginosista ja asuinalueilta löytyy riittävästi monipuolisia asumisen vaihtoehtoja ja asuntorakentamisessa huomioidaan asuinalueiden erityispiirteet.

Kärki muistuttaa, että maa- ja asuntopoliittiseen ohjelmaan lisättiin myös vaatimus siitä, että kaupungin tulee kaavoittaa liiketilojen läheisyyteen riittävästi asiakaspysäköintipaikkoja. Esitys oli Tuukka Saimenin (ps.) ja sitä kannattivat äänestyksessä kaikki muut paitsi vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton valtuustoryhmät.

Lue myös: Vantaan kaupunginhallitus torppasi perheasuntojen pinta-alan säätelyn – "Jäykkä säätely uhkaisi pysäyttää rakentamisen kokonaan..."

Alle 50 neliön "perheasunnoille" loppu – Vantaa alkaa vaatia rakentajilta kunnollisen kokoisia asuntoja

Pienet asunnot ovat vallanneet Vantaan niin, että jo kahden lapsen perheen on vaikea löytää riittävän isoa kerrostaloasuntoa – myös huoneistojen keskikoko on laskenut