Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko käynyt katsomassa näitä elokuvia? Valtava määrä vanhoja leffajulisteita tulee esille Kinomuseoon Vantaalle

Rekolan Kinon elokuvajulisteet ovat säilyneet perikunnan tallessa.

Siinä niitä on kehystettynä. Linnut, 2001: Avaruusseikkailu, Salainen agentti 007 ja Tohtori No, Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti... Elokuvajulisteita vuosikymmenien takaa.

Julisteet ovat mainostaneet Rekolan Kinossa esitettäviä elokuvia noin 40 vuoden ajan 1950-luvun puolivälistä saakka. Se oli aikaa, jolloin Eeva ja Veikko Salonen pyörittivät elokuvateatteria.

Pariskunta säilytti julisteet kotonaan Rekolassa. Kun isovanhemmat kuolivat, lapsenlapset Oskari Salonen ja Anttoni Wikström jakoivat julisteet keskenään. Rekolassa asuvat serkukset ovat pitäneet niistä hyvää huolta. Heillä oli siihen tarvittavat tilat.

– Anttoni asuu nyt isovanhempien talossa ja minä sen takapihalla, jonne rakensin talon, Salonen kertoo.

Salosen mukaan ei ole varmuutta, ovatko isovanhemmat säästäneet julisteet kaikista esitetyistä elokuvista, mutta joka tapauksessa niitä on valtavasti. Viitisenkymmentä on nyt kehystetty ja loput, yli tuhat julistetta, on digitoitu katseltavaksi kosketusnäytöllisellä päätteellä.

Julisteiden kuvaaminen oli iso urakka. Sen tekivät Rekolan Kinon päävuokralaisen Tila ja toiminta -yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Kiuru apunaan Eero Lämsä.

– Kyllä siinä muutama päivä meni, Kiuru naurahtaa.

Jos juliste oli hieno, niin valitsin sen.

Vantaan kulttuuripalveluilta saatiin tukea kehystykseen ja muihin toteutuskuluihin.

Helppo homma ei ollut kehystettävien julisteiden valintakaan. Ensin Kiuru teki jaon ei-, ehkä- ja ehdottomasti -pinoihin. Ehkä-kasa nousi korkeimmaksi. Kiuru arvotti julisteita pääasiassa visuaalisuuden perusteella.

– Vaikka en tuntenut elokuvaa, mutta jos juliste oli hieno, niin valitsin sen.

Tai jos juliste oli hauska, kuten Disney-elokuvissa. Kiuru yritti myös saada mukana myös eri genren edustajia. Kiuru, itsekin rekolalainen, pani myös merkille, että vielä 1980-luvulla leffajulisteet olivat piirrettyjä.

Pohdintaa aiheuttivat elokuvat, joissa on seksiä, kuten Pier Paolo Pasolinin Decamerone.

– Mutta emme voi sensuroida historiaa, Kiuru sanoo.

Kosketusnäytöllä kerrotaan, että joissakin julisteissa voi olla loukkaavia kuvia.

Aikoinaan pehmopornoelokuvien esittäminen saattoi aiheuttaa närkästystä paikallisissa ihmisissä.

– Vaari kertoi, että Rekolan koulun rehtori A. V. Nikulainen paheksui sellaisia elokuvia, mutta ne vetivät tosi paljon porukkaa, Salonen naurahtaa.

Kulttuuriteko on nyt valmis ja julisteista järjestetään nostalginen näyttely Kinomuseoksi muuntuvassa Rekolan Kinossa. Ensi viikolla näyttely on avoinna maanantaista keskiviikkoon ja uudelleen vielä 15.–17. marraskuuta sekä 5., 7. ja 8. joulukuuta. Elokuvasalissa valkokankaalle heijastetaan dokumentaarinen video suomalaisen elokuvan historiasta kertojana Peter von Bagh.

Lue myös: Vuosia kiinni olleen Rekolan Kinon toiminta halutaan käynnistää uudelleen – leffat pyörivät ensi viikolla

Vintage-teatteri terästi tekniikkaansa – Uusin Bond-leffa korttelikinon lähtölaukauksena Rekolassa

Rekolan Kinoon puhalletaan uutta henkeä – Lisää elokuvia, konsertteja, teemaviikonloppuja...