Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Onko tässä Suomen likaisin duuni? Nämä miehet pesevät joka päivä pois sen, mitä örveltäjät jättävät jälkeensä – "Kakkaa, pissaa, oksennusta"

Thongdeang Tanawan ja Le Van Binh pesevät ihmisten eritteitä Malmin aseman porraskäytävistä.

Junalle kiiruhtava hymyilee ja nostaa peukkua.

– Yksi nainen sanoo tosi hyvä ja näyttää peukkua, kertoo Thongdeang Tanawan, 41.

Tanawan hymyilee leveästi takaisin tai asettaa kätensä yhteen thaimaalaiseen kiitokseen.

– Tuntuu hyvältä, kun ihmiset kiittävät.

Tanawan ja kollegansa Binh Le Van, 55, siivoavat työkseen Malmin junaradan ylikulkusiltaa eli Malmin putkea, sekä Malminkaarelle ja laiturialueelle vieviä porraskäytäviä ja hissiä. Prisman puolella olevat portaikot eivät ole kuuluneet heidän urakkaansa.

Kuten asemaa käyttävät tietävät, kulkuväylät ovat toisinaan suorastaan kuvottavassa kunnossa.

– Kakkaa, pissaa, oksennusta, Le Van kertoo nenäänsä nyrpistäen eritteistä, joita hän on joutunut pesemään aseman julkisista tiloista.

Niitä putsatessaan Le Vanilla on maski kasvoillaan ja kahdet hanskat käsissään.

Tuntuu hyvältä, kun ihmiset kiittävät.

Kesällä siivoustyö oli pääasiassa Vietnamista kotoisin olevan Le Vanin harteilla. Hän siivosi asemaa kuusi kertaa viikossa.

Kerran hän osui paikalle kun juopunut mies lorotteli menemään portaikossa. Siivooja neuvoi miestä ulos pissalle, mutta tuloksetta.

– Hän sanoi, että vessan ovi oli lukossa, Le Van kertoo päätään puistellen.

Juopuneiden kanssa on hankala keskustella. Malmin asemalla heitä on paljon. Haastattelun aikanakin ympärillä pyörii yksi, joka yrittää myydä tupakka-askia ja pysyä pystyssä.

Kaikki sotkijat eivät ole päihteitä käyttäviä. Tanawanin suupielet kääntyvät kohti vastapestyä lattiaa kun hän huomaa tuoreen sylkipläntin askelmalla – työmatkalaisten joukossakin on niitä, joiden mielestä on ok räkiä rappusille.

Tanawan ja Binh ovat Palmian palkkalistoilla. Kaupunki hankki Palmian hoitamaan aseman ylikulkuväylän, kahden portaikon ja hissin siivousta kesäkuun alusta alusta.

Kaupunki velvoitti edellisen siivousfirman pesemään Malminkaarelle johtavan porraskäytävän perusteellisesti toukokuun lopussa. Kyse on portaikosta, joka on ollut hurjimmassa kunnossa. Pinttyneen virtsanhajun ohella rappukäytävän ikkunalaseissa on töherryksiä ja osa ruuduista on rikki.

– Me olemme pitäneet yllä porraskäytävien ja ylikulkuväylän siivousta, kertoo Palmian aluepäällikkö Pauli Päiviö.

Porraskäytävien ja putken lattiat pestään joka päivä.

– Koska lattiassa on karkea pintamateriaali, sitä ei voi pyyhkiä lattiapyyhkeellä sillä se tarttuisi kiinni. Moppi luistaa paremmin ja sen saa riittävän kosteaksi, jotta puhdistusainetta saadaan riittävästi porrashuoneen lattialle.

Hajun poistossa käytetään tiettyä biologista puhdistusainetta.

– Siinä on mikrobeja, jotka poistavat hajua, käytännössä hajoittavat urean. Ainetta myös jää hieman portaikon lattiapintaan, jolloin se poistaa ureaa ja sitä kautta hajua.

Ylikulkuväylän lattiat pestään yhdistelmäkoneella, jonka laikat pesevät ja imusuulake imee likaveden pois lattialta. Koneeseen on asennettu erikoislaikka, joka poistaa paremmin likaa. Vanhan kinkkerilattian lika on ollut hyvin pinttynyttä.

Sitten huonot uutiset: Le Van Binhin ja Thongdeang Tanawanin työt Malmin asemalla päättyvät lokakuun lopussa. Kaupunki on kilpailuttamassa alueen siivouksen uudelleen.

Palmia ei jättänyt omaa tarjoustaan, sillä yrityksellä ei ole muita siivouskohteita lähellä.

– Aseman siivous ei tarjoa työtä koko päiväksi. Se pitäisi voida yhdistää toiseen kohteeseen.

Uuden palveluntuottajan siivoajat aloittavat asemalla 1. marraskuuta.