Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Patrik, 28: "Olen käyttänyt piikkihuumeita 13 vuotta" – Piritorilla näkee paljon epätoivoa ja osattomuutta

Vaasanaukio tunnetaan Helsingin huumekaupan keskittymänä. Nyt alueen turvallisuutta ja viihtyisyyttä yritetään lisätä uudella Kurvin työryhmällä.

Helsingin huumekaupan keskittymänä tunnettu Vaasanaukio eli Piritori oli poliisin tehovalvonnan kohteena viimeksi syyskuussa.

Komisario Katja Nissinen Helsingin poliisista sanoo, ettei tilanne ole valvontajakson jäljiltä juurikaan muuttunut.

– Kontrollointitoiminnalla on hetkellinen vaikutus, mutta muutamalla valvontaiskulla ongelma ei ratkea. Sörnäisissä on aina välitetty huumeita ja sitä tapahtuu siellä edelleen. Myös valvontaa on edelleen. Teemme pitkäjännitteisesti töitä sen eteen.

Aukiolla parhaillaan oleva remontti pakkaa Nissisen mukaan kulmilla hengaavan porukan nyt entistä pienemmälle alueelle, koska itse aukion päällä on iso työmaateltta.

Päiväsaikaan ihmisiä näyttää pakkautuvan hetkellisesti aukion läheisyyteen seisoskelemaan. Tunnelma on tasaisen rauhaton, sillä moni vaihtaa paikkaa nopeasti palaten hetken kuluttua ehkä takaisin.

Patrik Lindblom, 28, seisoo yksin metroaseman kulmalla puhelin korvallaan ja tervehtii tuon tuostakin tuttuja ohikulkijoita.

– Tori on minulle surullisen tuttu, mies toteaa.

– Olen käyttänyt piikkihuumeita 13 vuotta. Nyt olen korvaushoidossa.

Kesken jutustelun Lindblom kysyy, vaikuttaako hän toimittajan mielestä selvältä vai sekavalta.

– En loukkaannu, jos sanot suoraan ja rehellisesti.

Tämä on helvetin surullinen näky.

Puhelimen toisessa päässä oleva lähiomainen on kiinnittänyt huomiota, ettei Patrik vaikuta aivan selvältä. Vastaus on, että jotain on ehkä otettu, mutta keskustelu Lindblomin kanssa sujuu hyvin. Mies laskee pään alas. Vastaus oli kuitenkin ehkä pettymys.

Vaasanaukion remontti on Lindblomin mukaan rauhoittanut torin elämää.

– Mutta tapahtuuhan tässä koko ajan ostoa ja myyntiä.

Myös torin kulmalle pysähtynyt Filip Muhonen, 52, tietää torin tarinan. Molemmilta puolita. Nykyisin hän työskentelee Kriminaalihuollon tukisäätiössä ja on entinen narkomaani.

– Tämä on helvetin surullinen näky. Täällä näkee paljon epätoivoa, osattomuutta ja toivottomuutta. Kaikki pyörii seuraavan huumeannoksen ympärillä. Välillä näkee väkivaltaa, välillä on lempeetä.

Muhonen käytti huumeita 20 vuotta.

– Pilvestä piriin, mies sanoo.

Monien hoitojaksojen jälkeen Muhonen on tänä päivänä ollut neljä vuotta raittiina.

– Oli pakko lopettaa. En tullut enää toimeen huumeiden kanssa. Seinä tuli vastaan.

Piritorin arkea on yritetty saada ruotuun jo vuosia, sillä osaa ohikulkijoista torin elämä pelottaa. Torilla käydään avointa huumekauppaa.

Elokuussa kokoontui ensimmäistä kertaa vastaperustettu Kurvin työryhmä.

– Yritämme löytää kestävämpiä ratkaisuja tilanteen parantamiseksi pitkäaikaisesti ja saada toria turvallisemmaksi ja viihtyisämmäksi, toteaa Nissinen.

Työryhmässä on mukana poliisi, THL, kaupunki, huumeiden käyttäjiä, alueen asukkaita ja yrittäjiä.

– Pari viikkoa sitten kokeilimme siivoustalkoita. Siivosimme Vaasanaukion lähiympäristöä ja paistoimme makkaraa. Laajennamme toimintajoukkoja, kunhan tulemme ensin toisillemme tutuiksi.

Yhdessä laaditaan parhaillaan ohjeita, kenelle voi ilmoittaa, jos rapussa on asunnoton, havaitsee kadulla huumeiden myyntiä tai huoli ihmisestä herää.

– On hyvä muistaa, että päihteidenkäyttäjätkin kokevat turvattomuutta. Tärkeää on, että ihmisille löytyisi turvallisia paikkoja olla, Nissinen sanoo.

Aukiolla seitsemän vuotta sijainneen levykauppa Rolling Recordsin omistaja Tuomo Konu, 40, sanoo, ettei huumeidenkäyttäjistä ole koitunut ongelmia.

– Mitään häiriöitä ei ole ollut, toisin kuin monilla muilla.

Ainakin UFF:illa, Fidalla sekä S-marketilla ja R-kioskilla on ollut ongelmia.

– Välillä joku saattaa yrittää meille sisälle, mutta aina on selvitty puhumalla. Sanomme, että tule toisen kerran sitten, selvin päin. Enemmän aukion remontista on ollut häiriöitä. Sotkemista, Konu sanoo ja osoittaa levykaupan edessä olevan työmaan töhrittyä seinää.