Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan oma Kaapelitehdas on joutunut muuttamaan monta kertaa eikä sillä vieläkään ole pysyviä tiloja

Myyräncolossa toimii iso joukko kulttuurin ja media-alan ammattilaisia.

Myyrmäen aseman kupeessa sijaitsee 1970-luvun liikekeskus, jonka kolmikerroksisesta osasta on vuodessa kehittynyt varsinainen kulttuurimylly. Sen nimi on Myyräncolo, ja siellä toimii noin 80 kulttuuri- ja media-alan yrittäjää, käsityöläistä sekä muuta toimijaa.

Myyräncolossa treenaa muun muassa lauluyhtye Rajaton ja Revolverstudiossa dubataan parhaillaan Ylelle Ryhmä Haun uutta kautta.

Myyrmäen kulttuurikolossia pyörittää Osuuskunta Myyrmäen kulttuuritalo, jolla on Myyrinpuhoksen kiinteistön omistajalta Taitokaari Oy:ltä vuokralla noin 4 000 neliömetrin tilat. Myyräncoloa voi hyvällä syyllä kutsua Vantaan Kaapelitehtaaksi, vaikka se ei aivan samaan mittaluokkaan ylläkään kuin helsinkiläinen esikuvansa.

– Ei me vuonna 2018 tiedetty, että vuokralaisia olisi 80, sanoo Myyräncolon asiamies ja Myyrmäki-liikkeen aktiivi Petteri Niskanen.

Lue myös: Myyrinpuhoksesta tulee kulttuurikeidas – Ostoskeskuksen katolle on suunniteltu näyttävää radioasemaa

Myyräncolon historia ulottuu pidemmälle kuin vuoden taakse, sillä se on kasvanut nykyiseen kokoonsa ja malliinsa vähitellen. Käynnistäjänä on toiminut 2010-luvun alussa perustettu vapaamuotoinen Myyrmäki-liike, joka on tuonut kaupunginosaan uutta eloa ja energiaa.

Kaikenlaista kaupunkikulttuuria edistävän liikkeen taustavoimat perustivat Osuuskunta Myyrmäen kulttuuritalon loppuvuodesta 2018 ja samaan aikaan ensimmäisen Myyräncolon Rajatorpantielle Virtataloon. Siellä toimi muun muassa radioasema ja käytössä oli tapahtumatila.

Virtatalosta muutettiin isompiin tiloihin naapuriin Kilterinkaarelle, jossa aiemmin toimi Imatran Voiman keskuslaboratorio. Siellä Myyräncololla oli tilaa runsaat 1 200 neliötä ja niissä vuokralaisia, kuten kuvataiteilijoita, kuoro ja elokuvantekijöitä, noin 20.

Myyräncolosta oli jo muodostunut uudenlainen kulttuuritoimijoiden keskus, jollaista Vantaalla ei ole missään muualla – vieläkään.

Tiedettiin, että tiloissa ei voida olla pitkään, koska talo puretaan asuntorakentamisen tieltä. Myyräncololle yritettiin hankkia lisäaikaa ehdottamalla Vantaan kaupungille ja kiinteistön omistajalle, Keskinäinen työeläkeyhtiö Elolle, tonttivaihtoa, mutta siitä ei tullut mitään.

Uusi paikka löytyi lähempää Myyrmäen ydinkeskustaa, Myyrinpuhoksesta yksityisten terveyspalveluyritysten entisistä tiloista 2021. Myyräncolon lisäksi kiinteistön katutasossa toimivat nyt kuntosali, apteekki ja ravintola Molly Malone's Toppari sekä Myyräncolon kahvila Myyr York Cafe ja R-kioski.

Myyräncolosta voi vuokrata tilaa myös kertaluonteiseen käyttöön, kuten studiotyöskentelyyn, kokouksiin ja juhliin. Myös Isomyyrissä 2016 aloittanut coworking-tila muutti Myyrinpuhokseen.

Tapahtumatila Lobby, jota pyörittää vuokralainen, tarjoaa monipuolista ohjelmaa ja toisesta tapahtumatilasta, Skenesalista, osuuskunta kehittelee "Pikku-Tavastiaa". Sitä voi vuokrata myös yksityiskäyttöön.

– Skenesalia halutaan laajentaa, mutta varmuutta ei vielä ole, ja sen esteettömyyttä parannetaan, kertoo tuottaja Jesse Laukkonen.

Salissa on 260 anniskelupaikkaa.

Lue myös: Tulevaisuuteen luottava Lobby täytti vuoden – "Kaikki muusikot haluaisivat, että tällaisia olisi enemmän"

Myyräncolon vuokrausaste on nyt lähes 100 prosenttia. Vapaana on muutama 12 neliön työtila, joita rakennuksessa on kappalemääräisesti eniten. Ne ovat perua aiemmin toimineesta lääkärikeskuksesta. Vastaanottohuoneissa on ollut lääkäreitä varten vesipiste ja siksi huoneet ovat käteviä varsinkin kuvataiteilijoille.

Uusia suunnitelmiakin on. Myyräncolon kahvila muuttaa "päärakennukseen" ja sen yhteyteen katutasoon tehdään taidegalleria sekä Myyräncolon infopiste.

Myyräncolo on elävä ja innostava paikka, mutta tämäkään rakennus ei ole pysyvä.

– Vuosi sitten meille sanottiin, että purkaminen alkaa 3–5 vuoden kuluttua, Niskanen kertoo.

Talon paikalle suunnitellaan muun muassa asumista.

Uutta vastaavanlaista paikkaa hyvien liikenneyhteyksien päässä ja kohtuullisella vuokralla etsitään. Niskanen kertoo, että Vantaan kaupunki on ehdottanut uudeksi paikaksi kauppakeskus Myyrmannin viereistä monttua, johon tehtäisiin tilat merikonteista. Kustannussyistä se ei oikein innosta osuuskuntaa, mutta kaupungille on tehty siitä pyyntö suunnitteluvarauksesta. Niskanen sanoo, että kontitkin olisivat tilapäisiä ja tulisivat kalliiksi varustaa.

Pahimmassa tapauksessa Myyräncolon toiminta loppuu ja elävä kulttuuri lähtee lähiöstä.

– Myyräncolo on Myyrmäelle tärkeämpi kuin Myyrmäki sen toimijoille, Niskanen tähdentää.

Lue vielä: Myyrmäki-liike ja monet muut Länsi-Vantaalla toimivat kulttuuritoimijat etsivät uusia tiloja – vanhat katoavat, kun toimistorakennus puretaan asuintalojen tieltä

Keskelle Myyrmäkeä avataan satapaikkainen klubi, josta halutaan tehdä yksi Suomen parhaista keikkapaikoista – Osa syksyn ohjelmistosta on jo päätetty