Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä ihmettä? 11 euron pizza voi maksaa jopa 18 euroa, jos sen tilaa tutuilta kuljetusfirmoilta – päälle vielä toimitusmaksu

Moni asiakas voi yllättyä, kun ravintola-annoksen hinta pomppaa Woltista tai Foodorasta tilatessa.

Normaalikokoinen 11 euron pizza voi maksaa jopa 18 euroa, jos sen tilaa ravintolan sijaan Woltilla tai Foodoralla. Hintaeroon ei ole laskettu kuljetusmaksuja.

Helsingin Uutisten tekemän selvityksen mukaan ilmiö yleistyy Helsingissä kovaa vauhtia. Ero on monessa paikassa 1–3 euroa, mutta suurimmillaan yli 60 prosenttia. Tilanne on hämmentänyt monia asiakkaita, koska Wolt on kertonut että sekä ravintolassa että verkkosovelluksessa täytyy olla samat hinnat. Kilpailija Foodora on asiassa joustavampi.

Alussa mainitun ravintolan yrittäjä ei halunnut antaa haastattelua omalla nimellään, jos se liittyy ruokalähettifirmoihin. Hän kuitenkin sanoi, että ”ne ryöstävät yrityksiä vetämällä välistä 30 prosenttia, se ei ole meille kannattavaa.” Aluksi yrittäjä väitti, että olisi jo lopettanut yhteistyön Woltin ja Foodoran kanssa. Väite ei pitänyt kuitenkaan paikkaansa.

Makkaratalon Social Burgerjoint -ravintolassa hampurilainen maksaa 10,90 euroa. Ruokalähettipalvelun kautta hinta on 13,60 euroa. Tämän päälle tulevat kuljetusmaksut.

Ketjun omistavasta Kotipizza Groupista kerrotaan, että Woltin ja Foodoran perimät komissiomaksut ovat niin suuret, että kuljetuskustannuksia on jaettava myös asiakkaan maksettavaksi.

– On hyvin valitettavaa, että kaikille osapuolille, ennen kaikkea asiakkaalle, syntyy ylimääräisiä kustannuksia kotiinkuljetuksesta, The Social Burger Joint Oy:n kaupallinen johtaja Elina Hautala kertoo.

Forumin McDonald’sissa Big Mac -ateria on euron halvempi kuin verkkoalustoilla. McDonald’sin hintojen vertailu on vaikeaa, koska yritys on poistanut hinnastot nettisivuiltaan.

Hinnoittelun rajaaminen voisi olla lainsäädännön vastaista.

– Kaikilla McDonald’s-yrittäjillä on hinnoitteluvapaus ja siksi hinnat voivat vaihdella ravintolasta ja ostokanavasta toiseen. Kotiinkuljetuksessa hinnat saattavat olla korkeammat johtuen kotiinkuljetuksen lisäkustannuksista ravintolalle, viestintäjohtaja Heli Ryhänen kertoo.

Woltista sanotaan, että yhtenäinen hinnoittelu on asiakkaan etu.

– Lähtökohtaisesti edellytämme, että hinnoittelu on yhteneväistä ostopaikasta riippumatta. Tähän on kuitenkin poikkeuksia, maajohtaja Joel Järvinen kertoo.

Social Burgerjoint ja McDonald’s eivät halua kommentoida, ovatko he tehneet poikkeussopimuksia ruokalähettifirmojen kanssa.

Myöskään Wolt ei kerro, minkä yritysten kanssa sopimuksia on tehty.

– Mikäli joku havaitsee, että hinnat ovat eriäviä eri ostopaikoissa, hän voi ottaa asiakaspalveluumme yhteyttä, jolloin me tarkastelemme asiaa sisäisesti ja tarvittaessa keskustelemme kyseisen ravintolan kanssa asian selvittämiseksi, Järvinen sanoo.

Foodorasta kerrotaan, että sen osuus tilauksesta on 25-30 prosenttia. 20 euron tilauksesta Foodoran osuudeksi jää siis noin viisi euroa.

Foodora Suomen toimitusjohtaja Joonas Kuronen sanoo, että isojen kansainvälisten ketjujen kanssa on tehty myös toisenlaisia sopimuksia.

Woltin komissio on noin 30 prosenttia.

Foodora ei määrää, että hintojen pitäisi olla yhtenäiset. Se kuitenkin suosittelee sitä ravintoloille.

– Emme voi velvoittaa samoja hintoja. Se on juridinen kysymys. Hinnoittelun rajaaminen voisi olla lainsäädännön vastaista.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara kertoi viime vuoden joulukuussa, että se jättää Woltin hinnoittelusta tutkintapyynnön kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV). Maran mukaan Wolt toimi tuolloin määräävässä markkina-asemassa, eikä voinut yksipuolisesti sanella ravintoloille hinnoitteluehtoja. Lopulta Mara ei kuitenkaan jättänyt tutkintapyyntöä.

– Tulimme lopputulokseen, ettei tämä ole meidän asia. Ajattelimme, että viranomainen voi selvittää tämän, jos näkee siihen syytä, sanoo Maran toimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

KKV:stä kerrotaan, ettei Woltista ole käynnissä ainakaan sellaista selvitystä, joka olisi tällä hetkellä julkinen. Johtaja Jarno Sukanen sanoo, että ruokalähettifirmojen toiminta herättää heissä kuitenkin yhä suurempaa kiinnostusta.

Sukanen pitää mahdollisena, että hintapakosta voi olla kuluttajalle haittaa. Näin esimerkiksi silloin, jos ravintola joutuu pienentämään verkkoalustan kautta tilattujen annosten kokoa tai paikan päällä syötyjen annosten hintaa nostetaan lähettipalveluille maksettavien komissioiden vuoksi.