Matkanjärjestäjä Detur Finlandilta matkan ostaneiden on nyt syytä olla hereillä, sillä toteutumatta jäävästä matkasta pitäisi hakea korvauksia mahdollisimman pian. Detur Finland hakeutui konkurssiin 17. lokakuuta.
Viimeistään korvausta tulisi hakea kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun sai tiedon matkan peruuntumisesta, kertoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).
KKV kehottaa kuitenkin hakemaan korvausta joka tapauksessa, vaikka tiedon saamisesta ehtisi kulua yli kolme kuukautta.
Korvaus pitää hakea Ruotsin Kammarkollegietista, johon asetetulla vakuudella suomalaisten Detur-matkat on turvattu.
Kaikki asiakkaat eivät kuitenkaan saa rahojaan takaisin, sillä Kammarkollegietille asetetusta akuudesta ei korvata käyttämättömiä lahjakortteja tai vouchereita tai matkustajan itse perumia matkoja.
Hakemus pitää täyttää ruotsiksi tai englanniksi ja mahdolliset muutkin yhteydenotot Kammarkollegietiin pitää tehdä näillä kielillä.
Korvausvaatimus esitetään Ruotsin kruunuissa matkan ostopäivän vaihtokurssin mukaan. Kurssin voi tarkistaa esimerkiksi Suomen Pankin verkkosivuilta.
Kammarkollegiet tekee kaikki korvauspäätökset ja pyytää hakijalta tarvittaessa lisätietoja. Tällä hetkellä arvioitu korvausten käsittelyaika on 4−6 kuukautta.
Rahansa saavat todennäköisesti nopeammin takaisin ne, jotka ovat maksaneet matkansa luottokortilla, sillä siinä tapauksessa hyvitystä voi vaatia suoraan luottoyhtiöltä. Luottoyhtiö ei voi vaatia, että hyvitystä on haettu ensin muulta taholta. Se ei kuitenkaan ole velvollinen maksamaan takaisin enempää kuin on itse vastaanottanut.
Jos matka on maksettu debit-kortilla eli maksu on veloitettu suoraan tililtä, voi olla mahdollista saada rahat takaisin pankilta. Tämä edellyttää, että pankki on sitoutunut tähän korttiehdoissaan tai muuten.
Kammarkollegietille tehtävän hakemuksen lisäksi saatavia voi hakea myös Deturin konkurssipesältä. Pesän varoista voidaan korvata myös sellaisia saatavia, joita Kammarkollegietin vakuus tai luottoyhtiö eivät korvaa tai jotka korvataan vain osittain.
KKV muistuttaa, että suomalaiset kuluttajaviranomaiset eivät voi vaikuttaa Kammarkollegietin päätöksiin tai jouduttaa niitä. Tässä vaiheessa ei KKV:n mukaan kannata olla yhteydessä Suomen kuluttajaneuvontaan eikä Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteeseen.