Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Posti kantaa kohta yli 350000 suomalaisen kotiin kakkatikun – Kyseessä voi olla elämäsi tärkein asia

Suomessa alkaa ennen näkemätön kampanja, kun peräti 353 500 suomalaista saa kuluvana syksynä postiluukkuunsa tai -laatikkoonsa kakkatikun.

Kyseessä on Husin, Fimlabin, Islabin ja Synlabin yhteiskampanja, jonka tarkoituksena on seuloa esiin suolistosyöpiä.

Testipuikko ja oheiskirje lähetetään pian kaikille 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaille naisille ja miehille. Ulostenäytteen ottamisen jälkeen tikku palautetaan kirjeessä olevan ohjeistuksen mukaan. Palautus on maksutonta.

Vuoteen 2031 mennessä kaikki 56–74-vuotiaat suomalaiset ovat seulonnan kohteina.

– Osallistuminen suolistosyövän seulontaan on tähän mennessä ollut toivottua heikompaa Suomessa, kertoo suolistosyövän seulonnan ohjelmakoordinaattori Maija Jäntti Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

Jäntin mukaan suolistosyövät löytyvät oireettomassa vaiheessa ainoastaan sillä, että suomalaiset osallistuvat seulontaan. Jos näin ei tehdä, osa syövistä pääsee leviämään.

– Seulonnalla suolistosyöpä ja sen esiaste havaitaan selvästi varhaisemmin, jolloin hoitamalla esiaste voidaan estää myös syövän synty. Se on monelle jopa elämän tärkein asia, Jäntti muistuttaa.

Kahden seulontavuoden aikana pilotin yhdeksässä alkuperäiskunnassa löydettiin vakavia esiasteita, edenneitä adenoomia, yhteensä 290 ja syöpiä 84. Miehiltä löytyi edennyt adenooma tai syöpä useammin kuin naisilta, Jäntti kertoo.