Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Päivähoitolaki sai tuulettamaan kasvatuksellisia periaatteita – Seljapolun päiväkodista tuli lapsen maailmaa ja mittakaavaa mukaileva

Päiväkodissa meneillään olevat korjaustyöt kunnioittavat alkuperäistä ilmettä.

Laki lasten päivähoidosta tuli voimaan vuonna 1973. Se velvoitti kunnat huolehtimaan päivähoitopaikkojen riittävyydestä. Seuraavina vuosina päivähoidon tavoitteista käytiin vilkasta yhteiskunnallista keskustelua.

Päiväkodeille asetetut kasvatukselliset periaatteet heijastuivat myös arkkitehtuuriin. Suunnittelussa eläydyttiin lapsen maailmaan ja sisätiloihin luotiin kodinomaista tunnelmaa.

Koivukylässä sijaitsevan Seljapolun päiväkodin monimuotoinen ja lapsen mittakaavaan sopiva arkkitehtuuri ilmentää aikakauden arvomaailman ja suunnitteluperiaatteiden muutosta.

Vuonna 1984 valmistuneen päiväkodin suunnittelivat arkkitehdit Kari Järvinen ja Timo Airas.

Vinokatot sekä eri korkeuksille sijoitetut monen kokoiset ikkunat ovat ominaisia rakennuksen arkkitehtuurille. Punatiilestä muurattuja julkisivuja on paikoin slammattu valkoiseksi, joka tuo ulkoasuun vaihtelevuutta.

Sisätilat ovat jäsennetty jokaiselle lapsiryhmälle omaan kotialueeseen. Valaisuratkaisuissa on tukeuduttu pitkälti kattoikkunoista tulevaan luonnonvaloon sekä vivahteikasta valoa tuoviin riippuviin kattovalaisimiin.

Seljapolun päiväkodissa on juuri alkanut korjaustyö, jossa muun muassa ilmastoinnin parantamiseksi rakennetaan katolle uusi konehuone vanhojen vinokattojen antamaa muotokieltä noudattaen.

Sisätiloissa uusia ratkaisuja on etsitty olemassa olevaa kunnioittaen.

Liikuntasali korjataan siten, että siellä oleva parvi avotakkoineen säilyy. Parven alla on suojaisa, lapsen mittakaavaan sovitettu leikkisopukka kurkistusaukkoineen.

Juha Leiviskän suunnittelemat valaisimet, valkoiseksi maalatut lautapinnat ja sisäkattopintaa jakavat puulistat ovat yksityiskohtia, joita vaalitaan korjaustyössä.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.Lue myös:

Jos lapselle ei lueta, seuraukset voivat olla karut: "Kaikkien kouluaineiden oppiminen vaikeutuu" – Vantaalaispäiväkodeissa panostetaan lukuinnon herättelyyn

Vantaa rakentaa ja korjaa päiväkoteja ja kouluja 74 miljoonalla eurolla ensi vuonna