Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko koiraurheilu "oikeaa urheilua"? – Vantaalla koirien kanssa harrastavia riittää ja Ojanko Areena on noussut suureen suosioon

Olympiakomitea on arvioinut lajien urheilu-ulottuvuutta ja ottanut jäsenikseen kaksi koiraurheiluliittoa.

Suhtautuminen koiraurheiluun on viime vuosina muuttunut.

– Koiraurheilu lasketaan nykyään jo astetta enemmän oikeaksi urheiluksi, ainakin jos puhe on agilitysta, koira-alan yrittäjä, Ojangon Koiraurheilukeskus Oy:n hallituksen jäsen Emeliina Tähtinen toteaa.

Vakavasti otettavan urheilulajin status näkyy Tähtisen mukaan muun muassa siinä, että agility on viime vuosina päässyt mukaan Olympiakomitean SM-viikolle. Suomen Agilityliiton lisäksi Olympiakomitean jäsenenä on Suomen Valjakkourheilijoiden liitto.

Olympiakomitean järjestöpäällikkö Rainer Anttila toteaa, ettei ole olemassa mitään virallista "oikeiden" urheilulajien luetteloa. Hän kuitenkin tietää esimerkiksi kuntien käyttävän Olympiakomitean lajiliittojen listaa pohdittaessa kunnan avustusten jakoa.

– Olympiakomitea päättää uusien jäsenten ottamisesta lajiliittolistalle kokouksessaan. Ennen hyväksymistä arvioidaan tietenkin myös lajin urheilu-ulottuvuutta, Anttila sanoo.

Tähtinen uskoo koiraurheilun eri lajien treenaaja- ja kisaajamäärien kasvavan entisestään lähivuosina. Agilityn suosiosta pääkaupunkiseudulla kertovat Vantaalla Kehä III:n varrella sijaitsevan Ojanko Areenan käyttäjämäärät.

–  Ojanko Areenalla harjoittelee näin talvikaudella reilusti yli 100 koirakkoa päivässä yhteensä viidellä eri treenikentällä. Vastikään agilitykisoissa kilpailustartteja kertyi viikonlopun aikana yli 550 kappaletta, Tähtinen kertoo.

Samaan aikaan erityisesti sosiaalisessa mediassa puhuttaa koirien kohtelu harrastuksissa. Tähtinen mainitsee esimerkkinä suojelukoirien kohtelusta syntyneen kohun.

Koirien hyvinvoinnin tulisi olla harrastuksen tärkein asia. Niin se onneksi pääsääntöisesti onkin. Vantaa SAR Dogs ry:n puheenjohtaja ja kouluttaja Mirva Hiltunen sanoo koiraharrastajien olevan mukana toiminnassa ennen kaikkea siksi, että koira saa mielekästä tekemistä.

Ihmiset haluavat koiralleen aktiviteettia ja toimintaa.

– Ihmiset haluavat koiralleen aktiviteettia ja toimintaa. He haluavat koiran voivan hyvin ja olevan iloinen. Ohjaajat ovat aivan innoissaan, kun he huomaavat oman koiran kehittyneen ja onnistuvan.

Vantaa SAR Dogs ry on keskittynyt rauniokoiraharrastukseen. Siinäkin vaaditaan vähintään kohtuullista kuntoa ohjaajalta ja koiralta.

Vantaan kaupunki saa Hiltuselta ja Tähtiseltä kiitokset.

– Meillä on käytössä Vantaan kaupungin omistama tontti Korson Kulomäessä. Vantaan kaupunki myös pari vuotta sitten aitasi alueen, Hiltunen sanoo.

Ojanko Areenan omistavat Hakunilan seudun koiraharrastajat ry ja Border Agility Team ry, mutta tontti on vuokrattu Vantaan kaupungilta.

– On hienoa, että olemme saaneet tällaisen alueen vuokralle Kehä III:n kupeesta, upeiden ulkoilumaastojen keskeltä, Tähtinen iloitsee.

Seuroissa toivotaan, ettei tehostuva maankäyttö uhkaa harrastuspaikkoja.

– Meillä on uusi aitakin, joten en usko, että tontille olisi ihan heti tulossa rakentamista. Kaikilla seuroilla tilanne ei ole yhtä hyvä, Hiltunen lausuu.

Tähtinen katsoo koiraurheiluhallien tilanteen olevan pääkaupunkiseudulla melko hyvä.

– Moniin pienempiin paikkakuntiin verraten pääkaupunkiseudulla on paljon treeni- ja kisamahdollisuuksia.

Vantaalla on viime vuosina järjestetty myös useita kilpailuja. Vuosien 2018 ja 2019 agilityn SM-kisat pidettiin Myyrmäen urheilupuistossa, ja junioreiden avoimet agilityn maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Hakunilan urheilupuistossa heinäkuussa 2022.

Lue myös: Tämä koira on oikea tehopakkaus: kerää roskat, kuljettaa kauppakassit ja riisuu sukatkin – "Lenkittämällä en Viiviä saa väsymään"

Vantaalainen Rudolf-koira tienaa osan ruokarahoistaan keräämällä kaljatölkkejä – Oppiminen kävi "vahingossa"

Ekko ja Banksie nappisilmineen ovat vuorovaikutuksen mestareita – Autismisäätiön palveluksessa Vantaalla työskentelevän Päivi Pitkäsen työkaverit rakentavat koiramaisella välittömyydellään sillan asiakkaan maailmaan

Koiria on yhä enemmän, ja nyt niille etsitään kaupasta virikkeitä – "Älypelit" koukuttavat myös koirien omistajia