Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Havukosken "ikoninen rivistö" uhkaa harveta – Opiskelija-asuntojen omistaja pitää talojen korjaamista liian kalliina

Vantaan kaupunkisuunnittelijat haluavat kehittää ja uudistaa aluetta yhtenäisenä kokonaisuutena.

Osaa Havukosken maamerkeistä uhkaa purkaminen, sillä Helsingin opiskelija-asuntosäätiö Hoas haluaa päästä eroon peruskorjausta tarvitsevista asunnoistaan. Toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo, että Hoas suunnittelee omistuksensa realisointia käyttääkseen tulot muiden kohteiden korjaamiseen ja uusien rakentamiseen.

Hoas omistaa Rasinkadulta yhteensä kuusi 1973–78 rakennettua asuintaloa, joista 12–13-kerroksia on kolme ja loput kolme nelikerroksisia, joiden kellaritilat ovat maan päällä. Taloissa on yhteensä 290 huoneistoa.

Purkuhalua Tarhio perustelee talojen peruskorjaustarpeella. Myös huoneistojakoa pitäisi muuttaa sellaiseksi, jota opiskelijat nykyisin suosivat, eli muun muassa yksiöiksi. Soluasunnot eivät enää pitkään aikaan ole olleet opiskelijoiden suosiossa.

Korjaaminen ja muutostyöt tulisivat kalliiksi. Vuokrataso nousisi eivätkä asunnot enää houkuttelisi opiskelijoita varsinkaan, kun Havukoski ei sijaitse lähellä opiskelupaikkoja.

– Emme ole löytäneet korjaamiselle taloudellisia edellytyksiä, Tarhio kiteyttää.

Hoas on myynyt kohteitaan aiemminkin muun muassa Korson Kulomäessä, jossa ostaja purki asunnot uusien tieltä 2018. Tilalle rakennettiin omistusasuntoja.

– On parempi keskittyä kampusalueille. Vantaalla Tikkurila ja Myyrmäki ovat painopisteitämme.

Purku ei olisi läpihuutojuttu.

Lue myös: Tikkurilan opiskelija-asunnot saivat "räjähtävän suosion" – Yksiön vuokra alimmillaan 550 euroa

Hoasin toiveet ovat tulleet esille Koivukylän kaavarungon laatimisen yhteydessä. Kaavarunko on yleissuunnitelma, jossa määritellään radan itäpuolisen keskustan, Havukosken, kehityssuuntaa ja tutkitaan täydennysrakentamisen mahdollisuuksia.

Tornitalojen purku ei olisi läpihuutojuttu. Hoasin kolmen tornitalon läheisyydessä on myös viisi muuta 12-kerroksista taloa, jotka ovat asunto-osakeyhtiöiden ja VAV Asuntojen omistuksessa. Kaikki kahdeksan taloa muodostavat kokonaisuuden, jota kaupunkisuunnittelijoiden mielestä pitää vaalia.

– Ne ovat aikansa kaupunkisuunnittelun taidonnäyte ja olivat sen ajan erityinen kohde, kuvaa Vantaan asemakaavapäällikkö Ilkka Laine.

Jotain hyvää alkuperäistä halutaan säilyttää, vaikka alueita uudistetaan.

– Maisemaa hallitsevat rakennukset ovat yksi arvokas piirre.

Lue myös: Havukoski on pääkaupunkiseudun helmi – Tämän lähiömaiseman uudistamisessa hätiköinti on kiellettyä

Vuosia 2022–31 koskevassa palveluverkkosuunnitelmassa, jota ei vielä ole hyväksytty kaupunginvaltuustossa, todetaan: ”Havukosken kahdeksan korkean asuintornin ikonisen rivistön tulee jatkossakin hallita suurmaisemaa”.

– Halutaan säilyttää se arvo asemakaavaratkaisussa, jos saadaan jotain (uudistusta) liikkeelle. Että uudella olisi jollain tavalla samanlainen vaikutus maisemaan kuin nykyisellä, Laine jatkaa.

Hoas ja kaupunki käyvät alueesta neuvotteluja ja kaikki on vielä avoinna.

– Siellä on paljon mahdollisuuksia ja tilanne on kiinteistöjen näkökulmasta akuutti. Toivomme realismia kaupungilta, että se oivaltaisi muuttaa Havukosken kehitystä, Tarhio sanoo.

Asemakaava-arkkitehti Noora Koskivaara toteaa, että Havukosken täydennysrakentamisessa tarvitaan neuvotteluja ja yhteistyötä kaikkien tahojen kanssa, koska alue on alun perin suunniteltu yhtenäisenä kokonaisuutena.

– Monia toiveita ja ajatuksia on sieltä tullut. Tarpeita on muun muassa linjasaneerauksille.

Koskivaara toivoo, että opiskelija-asuntojen sijainnissa säilyisi vaihtoehtoja ja Hoas pysyisi Havukoskella. Mutta vielä on Koskivaaran mukaan liian varhaista miettiä, mitä tehdään. Hän arvioi, että Koivukylän kaavarunko voisi valmistua ensi vuonna. Se antaa suuntaviivat jatkosuunnittelulle.

Lue vielä: Jokiniemen opiskelija-asuntojen tilalle halutaan rakentaa puukerrostaloja – 11 rakennuksen purkamista suunnitellaan