Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HSL-opiskelijalippua ei ollakaan sitomassa opintotukeen, koululaisryhmille voi tulla kylmää kyytiä – Hallitus palautti kaksi asiaa valmisteluun

Erityisryhmien alennusten ja ilmaismatkojen kohtalo HSL-liikenteessä jäivät vielä ilmaan HSL:n hallituksen kokouksessa tiistaiaamuna. Asia palautuu vielä viikoksi valmisteluun.

Hallitus palautti valmisteluun kohdan, jossa esitettiin lastenvaunujen kanssa kulkevien ilmaismatkojen loppua, ja kohdan, jossa opiskelija-alennus olisi sidottu opintotuen saantiin.

Lastenvaunut ovat oikeuttamassa jatkossakin ilmaisiin matkoihin eikä opiskelijan tarvitse saada opintotukea ollakseen oikeutettu joukkoliikenteen opiskelija-alennukseen.

Hallituksen ohjeistuksen mukaan ensi viikolla päätetään kuitenkin siitä, olisiko oikeus opiskelija-alennukseen jatkossa vain päätoimisilla opiskelijoilla, kertoo HSL:n hallituksen jäsen Sirpa Kauppinen (vihr.) .

Koululaisryhmien ilmaisten matkojen poisto sen sijaan on jäämässä ensi viikonkin esityslistalle.

Sirpa Kauppinen on tästä harmissaan, sillä ilmaiset matkat ovat mahdollistaneet tasapuolisesti HSL-alueiden koululaisten pääsyn päiväretkille ja totuttanut uusia sukupolvia joukkoliikenteen käyttöön. Hänen mukaansa haviteltuja säästöjä ei synny, vaan käytännössä esityksen toteutuminen lopettaisi koulujen retket ainakin köyhemmillä alueilla.

Esityslistalle on jäämässä sellaisenaan myös opiskelijoiden ja yli 70-vuotiaiden alennusprosentin leikkaus. Jos asiakohta menee läpi sellaisenaan, nämä ryhmät saavat jatkossa lipuistaan alennusta 40 prosenttia, ei enää nykyistä 45:tä.

– Tässä on huomattava, että muihin kuntiin verrattuna meillä on korkein alennusprosentti, Sirpa Kauppinen sanoo.

Oikaisu 28.10.2022 klo 10.25: Poistettu jutusta maininta, että ilmaislippu, jonka poistoa harkitaan, koskisi myös rollaattorin kanssa kulkevia. Rollaattori ei kuitenkaan oikeuta ilmaiseen matkaan nykyisinkään. Pyörätuolilla kulkeva ei tarvitse lippua, mutta hallituksen esityslistalla puhutaan vain lastenvaunujen kanssa kulkevien ilmaislipun poistosta.