Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Bocciaa porukassa – Vantaan eläkeläisyhdistyksissä voi harrastaa vaikka mitä ja samalla saa seuraa

Kerhot voivat myös auttaa sopeutumaan tulevaan eläköitymiseen tai eläkkeellä oloon.

Käsityö-, biljardi-, jumppa-, rivitanssi-, näytelmä-, sketsi-, peli-, pyöräily-, karaoke-, mölkky-, lounas-, kuvataide-, elokuva-, museo-, pulina- ja keilauskerho. Siinä esimerkkejä Vantaan eläkeläisyhdistysten toiminnasta, joihin pääsee osallistumaan parinkympin jäsenmaksulla.

Moni tapahtuma on arkipäivisin, mutta muulloinkaan ei tarvitse istua peukaloita pyörittämässä. Yhdistykset järjestävät teatteriesityksiä ja -retkiä, päiväristeilyjä sekä konsertti- ja tutustumiskäyntejä myös viikonloppuisin. Niistä peritään erillinen maksu ja usein matkat tehdään omalla bussilla.

Tikkurilan Seudun Eläkkeensaajissa maanantait ja perjantait ovat bocciapäiviä. Nahkaiset bocciapallot saavat kyytiä, kun Maija Kuivalainen, Marja-Liisa Malin, Aino Parkkonen, Irma Nuutinen, Varma Pehkonen ja Heikki Oksa sihtaavat valkoiseen maalipalloon ja yrittävät häätää vastapuolen palloja kauemmas. Heittäessä voi istua tai seistä.

Reino Nuutinen tuomaroi eli mittaa, kenen pallot ovat lähimpänä maalipalloa ja Anu Pitkänen toimii kirjurina. Tunnelma on rento, mutta keskittynyt. Kun yksi peli on pelattu, vaihdetaan tuomaria ja kirjuria, että kaikki pääsevät pelaamaan.

– Tämän jälkeen menen kuoroharjoituksiin Tiksokellariin, Parkkonen kertoo.

Pari tuntia sujahtaa pelatessa kuin vilauksessa, ja samalla vaihdetaan kuulumiset.

– Kun jonnekin lähtee, niin tulee liikuttua, Pitkänen jatkaa.

Kuivalainen sanoo, että varsinkin yksin elävät tarvitsevat toimintaa, jossa olla mukana. Hän hoitaa Tiksokellarissa myös keittiöhommia.

Länsi-Vantaan kansallisten senioreiden puheenjohtaja Risto Pyhältö sanoo, että yhdistysten toiminta estää syrjäytymistä sekä eriytymistä ja ehkäisee yksinäisyyttä.

Saadaan porukat yhteen.

Lassi Liljanto

– Saadaan ihmiset pois ”nurkista”.

Tikkurilan Seudun Eläkkeensaajien puheenjohtaja Lassi Liljanto sanoo samaa.

– Saadaan porukat yhteen.

Liljanto toteaa, että kerhoissa voi käydä pari kertaa tutustumassa, ja jos toiminta tuntuu kiinnostavan jatkossakin, vasta sen jälkeen edellytetään jäseneksi liittymistä.

Kerhot voivat myös auttaa sopeutumaan tulevaan eläköitymiseen tai eläkkeellä oloon.

– Siinä menee 2–3 vuotta, että tunnustaa olevansa eläkkeellä, arvioi Korson Eläkkeensaajien puheenjohtaja Jouko Koskinen ja myöntää, että niin meni hänellä itselläänkin.

Väestö vanhenee ja eläkeläisiä tulee koko ajan lisää. Länsi-Vantaan Pyhältö onkin huomannut jopa ”aikamoisen buumin” liittyä yhdistykseen.

– Tänä vuonna on tullut uusia jäseniä noin 50.

Länsi-Vantaan kansallisissa senioreissa ylittyi 200 jäsenen raja elokuussa. Tikkurilassa jäseniä on noin 250 ja Korsossa 270. Kaikki eivät toki ole aktiivisesti mukana toiminnassa.

Lue myös: Kivistön eläkeläiset on yhteisö, joka tekee, eikä odota – "Kun viikossa on jokin tapahtuma, niin tietää, että on keskiviikko eikä sunnuntai"

Yhdistykset järjestävät myös luentoja ja koulutusta. Esimerkiksi Korsossa alkaa vielä tänä vuonna tietotekniikkaan ja sosiaalisen median käyttöön liittyvä koulutus.

Vantaalla voi samassa kaupunginosassa toimia useampiakin eläkeläisyhdistyksiä. Kun yhdistyksistä suurin osa perustettiin 1960–70-luvuilla, ne olivat poliittisesti värittyneitä. Nykyisin kaikki ovat puolueisiin sitoutumattomia.

Korson Eläkkeensaajilla on demaritausta, mutta Koskinen tietää, että jäsenistöstä löytyy myös muun muassa perussuomalaisia ja kokoomuslaisia. Politiikkaa ei juuri puhuta kerhossa, ja kaikki tulevat toimeen keskenään.

Samaa vakuuttaa Pyhältö Länsi-Vantaan kansallisista senioreista, jonka taustalta löytyy kokoomus.

– Politiikasta ei puhuta kuin vaalien alla ja silloinkin vanhuspolitiikasta, ei puoluepolitiikasta.

Lue myös: Tutkimus: Miehet haluaisivat työskennellä naisia useammin eläkkeen ohessa – Kolmasosa 63–80-vuotiaista eläkeläisistä työskentelee vanhuuseläkkeellä

Nämä 5 asiaa yhdistävät pitkään eläviä eläkeläisiä – Jo siivilisääty voi ennustaa tulevaa