Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi selvitys paljastaa: entistä useampi vantaalainen asuu melualueilla

Entistä useampi vantaalainen asuu melualueilla.

Noin kolmannes Vantaan asukkaista kuulee kotinsa ympäristössä jatkuvasti tieliikenteen kohinaa. Raide- ja lentoliikenteen melualueella asuvia taas on noin prosentti vantaalaisista.

Tämä käy ilmi tuoreesta meluselvityksestä.

Lue lisää: Liikenteen melu piinaa vilkkaiden väylien halkomaa Vantaata, mutta rahat meluesteisiin puuttuvat – Hakunilassa meteli jakaa asukkaiden mielipiteet

Vantaa selvittää asukkaiden altistumista liikenteen melulle viiden vuoden välein. Kaupungin tiedotteen mukaan melun määrä on edelliseen selvitykseen nähden säilynyt pääosin ennallaan.

Melualueella asuvien määrä on kuitenkin lisääntynyt asukasmäärään suhteutettuna viisi prosenttia – se vastaa noin 17 600:aa ihmistä.

Tähän on kaksi syytä: melualueille on muuttanut lisää asukkaita, ja laskentaan on saatu entistä tarkempaa liikennetietoa, jolloin aiempaa isompi osa vantaalaisista on luokiteltu melualueella asuviksi.

Vantaan kaupunki on yhdessä pääkaupunkiseudun kuntien ja Liikenneviraston kanssa selvittänyt tie- ja raideliikenteestä koituvaa melua. Lentoasemayhtiö Finavia on puolestaan tarkastellut lentomelun määrää.

Selvityksessä on kartoitettu niiden asukkaiden määrää, jotka asuvat yli 55 desibelin liikennemelualueella. Monet asukkaat kokevat melun kiusalliseksi tai häiritseväksi. Melulla on myös terveysvaikutuksia: se muun muassa lisää stressiä ja haittaa unta.

Lue lisää: Vantaalle suunniteltu 11 meluestettä, rakennettu 0 – "Onhan tämä kiusallista"

Pelkkä asunnon sijainti melualueella ei merkitse sitä, että asukkaat altistuisivat haitalliselle melulle. Rakennukset sijoitetaan siten, että ne suojaavat taakse jäävää pihaa melulta, ja rakennuksen ääneneristävyyden pitää olla melualueella tarpeeksi hyvä.

Finavian selvityksestä käy ilmi, että pääkaupunkiseudun yli 55 desibelin lentomelualueella asui viime vuonna 2 100 asukasta, joista valtaosa Vantaalla.

Vuoden 2021 selvityksen mukaan lentomelulle altistuvien asukkaiden määrä väheni koronapandemiaa edeltävään aikaan nähden noin 90 prosenttia.

Kaupunki koettaa vähentää vantaalaisille aiheutuvia haittoja meluselvityksen avulla. Vantaa voi rajoittaa asuinrakentamista melualueilla, rakentaa meluesteitä ja vaikuttaa liikkumistapoihin.

Seuraava meluntorjuntasuunnitelma tehdään 2024.

Meluselvitykseen, melualuekarttoihin ja meluntorjuntasuunnitelmaan voi tutustua osoitteessa vantaa.fi/melu. Lentomeluselvitykset löytyvät Finavian verkkosivuilta.

Tuoreen selvityksen mukaiset melualueet päivitetään syksyn aikana myös Vantaan karttapalveluun (kartta.vantaa.fi) kohtaan Luonto ja ympäristö – Melualueet.

Korjattu 27.10. klo 11.12: Melualueella asuvien määrä on lisääntynyt asukasmäärään suhteutettuna viisi prosenttia – se vastaa noin 17 600:aa ihmistä, ei 21 700:aa. Ja korjattu: vuonna 2024 ei tehdä seuraavaa meluselvitystä, vaan meluntorjuntasuunnitelma.