Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusissa taloissa kotitalousvähennys voi jäädä saamatta, tieto yllätti rakennusmestarinkin Vantaalla: "Piti oikein tarkistaa verottajalta"

Lopputarkastuksesta on pitänyt kulua vähintään kaksi vuotta saadakseen vähennyksen työn osuudesta.

Sähkön ja energian hinnannousun vuoksi moni miettii aurinkopaneelien ja ilmalämpöpumpun asentamista tai takan muuraamista kotiinsa. Jos talo on uusi, kannattaa olla tarkkana, milloin työn tilaa tai kotitalousvähennys voi jäädä saamatta.

Jos uudisrakennuksen lopputarkastuksesta on kulunut alle kaksi vuotta, työn osuudesta ei saa kotitalousvähennystä, sillä se katsotaan talon rakentamiseen liittyväksi aivan kuten vaikkapa piha-alueen liittyvät lisätyöt.

Jos loppukatselmuksesta on kulunut vähintään kaksi vuotta, työstä, kuten aurinkopaneelien asennuksesta, saa kotitalousvähennyksen. Näin linjataan verohallinnon syventävissä vero-ohjeissa, ja se voi olla monelle rakentajalle yllätys.

Asiakas soitti ja kertoi tästä.

Tarkastusrakennusmestari Seppo Heikkilä

Se oli yllätys Vantaan tarkastusrakennusmestari Seppo Heikkilällekin.

– Asiakas soitti ja kertoi tästä. Piti oikein tarkistaa verottajalta, että näin se on. En ole ikinä kuullut tästä.

Heikkilän mukaan kotitalousvähennystä ei välttämättä saa seitsemään vuoteen, sillä rakennuslupa on voimassa viisi vuotta.

Heikkilää harmittaa uudisrakentajien puolesta, sillä heille maailman tilanteen aiheuttama sähkön ja energian hinnannousu on tullut eteen vasta viime kuukausien aikana. Nyt elinkustannuksia hillitsevät toimet joutuu tekemään kokonaan omasta pussista, toisin kuin hieman vanhempien talojen omistajat.

– Eikö hallituksen pitäisi tukea tällaisia muutostöitä, Heikkilä kysyy.

Syventäviin vero-ohjeisiin tehtiin muutos huhtikuussa, jolloin niihin lisättiin öljylämmityksestä luopujille määräaikainen (2022–27) kotitalousvähennyksen korotus. Öljyä ilmastoystävällisempiin lämmitysmuotoihin siirtyvät saavat 60 prosentin ja enintään 3 500 euron kotitalousvähennyksen. Muut asunnon kunnossapitoon ja perusparannukseen liittyvien töiden kotitalousvähennys on 40 prosenttia työn osuudesta.

Heikkilä kertoo, että aurinkopaneelien asentamiseen ei tarvita rakennuslupaa.