Monet Vantaalla kotipaikkaansa pitävät isot yritykset tukevat liikuntaa ja urheilua taloudellisesti. Sponsoroinnin keskiössä ovat usein lasten ja nuorten liikunnan sekä kansanterveyden tukeminen.
Kuvio on selkeä: yhtiöt yrittävät samaan aikaan parantaa maailmaa ja omaa imagoaan.
Yritykset, kuten rakennuskoneita ja -laitteita vuokraava Cramo Finland Oy, haluavat nykyisin puhua sponsorituen sijaan kumppanuuksista.
– Kumppanuudet linkittyvät niin Cramon yritysvastuuseen kuin sosiaaliseen vastuuseenkin. Haluamme tukea suomalaisten liikkumista ja kansanterveyttä, summaa markkinointipäällikkö Satu Soitula.
Samaa sanoo Fazerin varatoimitusjohtaja Liisa Eerola. Hän kertoo, että elintarvikeyhtiölle on tärkeää nimenomaan nuorten liikunnan mahdollistaminen ja hyvinvointia edistävien elämäntapojen tukeminen.
Myös lääkkeiden ja terveystuotteiden tukkumyyntiyritys Tamrolla on kansanterveydelliset tavoitteet.
– Tamro on perinteisesti keskittänyt lahjoitus- ja sponsorointivaransa terveyttä ja hyvinvointia edistäviin pitempiaikaisiin yhteistyöprojekteihin, sanoo viestintäpäällikkö Outi Puolakka.
Finnairin viestintäpäällikkö Mari Kanerva puolestaan kertoo, että lentoyhtiö haluaa korostaa lentojensa matkustuskokemuksen suomalaisuutta ja pohjoismaalaisuutta. Tätä on koetettu vahvistaa osaltaan myönteisellä urheiluyhteistyöllä.
Yritysten tavoitteena on, että kumppanuudet hyödyttävät molempia osapuolia.
– Hyöty voi olla esimerkiksi näkyvyyttä meille tärkeässä kanavassa tai kohderyhmässä. Haluamme myös yhteistyön kautta lisätä tietoisuutta Cramosta vastuullisena toimijana, Soitula selittää.
Cramo on antanut viime aikoina tukea lasten ja nuorten urheilulle muun muassa jääkiekon, jalkapallon ja pesäpallon saralla.
Yhtiö hankkii joukkueille tai urheilijoille esimerkiksi varusteita tai osallistuu muihin kustannuksiin, jotta kulut pysyvät maltillisina.
– Pääkaupunkiseudulla olemme tukeneet jääkiekossa HIFK:n C-junioreita, Soitula kertoo.
– Teemme lisäksi urheilutapahtumayhteistöitä, joissa käytetään kalustoamme, esimerkiksi Suomen Jenkkifutisyhdistyksen SAJL:n ja Tough Viking -esteratakilpailun kanssa.
Finnairin mukaan sen sponsorointi on kumppanuutta, joka ei ole vain logonäkyvyyttä.
– Finnair on ollut muun muassa Suomen jääkiekkoliiton ja Suomen Olympiakomitean kumppani, Kanerva kertoo.
– Yksittäisiä urheilijoita emme ole sponsoroineet.
Fazer haluaa keskittyä suuriin kumppanuuskokonaisuuksiin.
– Keskitymme aina muutamaan isoon yhteistyöhön kerrallaan, Eerola sanoo.
Tällä hetkellä yhtiöllä on kaksi pääyhteistyökumppanuutta, Suomen Tennisliiton nuorisotoiminta sekä SOS-lapsikylä, jonka kanssa yhteistyö on kestänyt yli 50 vuotta.
Fazer lähti alkuvuodesta Tennisliiton nimikkokumppaniksi lasten ja nuorten JGP-sarjaan ja yhteistyökumppaniksi huipputennistapahtumiin, kuten Davis Cup -turnauksiin. Nimikkokumppanuuden tavoitteena on tukea lasten ja nuorten liikuntaa.
– Aiemmin Fazer ja Tennisliitto olivat tehneet yhteistyötä 1980–90-luvuilla, Eerola kertoo.
Yhtiö myös tukee SOS-lapsikylän ennaltaehkäisevää ja varhaisen tuen toimintaa muun muassa Vantaalla.
Tamro on puolestaan toiminut parin edellisvuoden ajan Hope – Yhdessä ja Yhteisesti ry:n kumppanina. Yhdistys tukee vähävaraisten perheiden lasten harrastustoimintaa.
– Viime vuonna lahjoitusvaroillamme tuettiin pääkaupunkiseudun ja tamperelaisten lapsiperheiden liikunnallisia harrastuksia urheilutuotelahjakorttien muodossa 10 000 euron edestä. Nämä alueet valikoituivat toimipaikkojemme mukaisesti, Puolakka kertoo.
Ajat ovat varsin vaikeita yrityksille, minkä vuoksi monet niistä saattavat karsia sponsorointitukiaan lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi Finnair on joutunut kriittisesti tarkastelemaan kulujaan erilaisten yhteistöiden osalta, koska lentoyhtiön talous on kärsinyt isosti pandemian ja Ukrainan sodan takia.
– Arvioimme parhaillaan urheiluyhteistöitämme ja teemme päätöksiä niiden jatkosta vielä loppuvuoden aikana, Kanerva kertoo.