Vantaalaispolitiikko muistaa vaalikentältä hetken, jolloin hän pelkäsi saavansa kuntalaiselta turpaan.
Ulkonäön arvostelua, seksuaalissävytteisiä kuvia ja viestejä, suoranaista väkivallan uhkaa. Sitä kaikkea on vaalityössään kohdannut Tiina Tuomela (kd.).
Kokemusta häirinnästä vaalityössä on myös Minna Räsäsellä (sd.).
– Keski-ikäinen Minna ei hätkähdä tyhmäksi läskiksi lehmäksi haukkumista, koska hänellä on paljon tapoja käsitellä sellaista. Mutta miten tuollainen kohtelu vaikuttaa nuoriin, jotka ovat vasta tulleet mukaan politiikkaan? Räsänen kysyy.
Vaikka keski-ikäinen Minna kestäisi haukkumisen, Räsänen korostaa sen olevan aina ja ehdottomasti väärin.
Eva Tawasoli (vihr.) muistuttaa, että häirinnän on tutkitusti todettu jopa heikentävän demokratiaa.
– Mukaan politiikkaan ei uskalleta lähteä, koska pelätään häirinnän kohteeksi joutumista.
Tuomela kummastelee sitä, miten suurta mielenkiintoa ja kommentointitarvetta ulkonäkö herättää.
– Esiinnyin kerran aamutelevisiossa ja sain sen jälkeen viestin, että minulla on paksut jalat. Olen kyllä tietoinen jalkojeni paksuudesta, Tuomela toteaa.
Tänä päivänä häirintää kohdataan usein sosiaalisessa mediassa. Tuomelalta on muun muassa pyydetty seksineuvoja. Asiattomia viestejä tulee joskus myös sähköpostitse.
Mukaan politiikkaan ei uskalleta lähteä, koska pelätään häirinnän kohteeksi joutumista.
Räsänen korostaa, että päättäjien tekemää politiikkaa saa toki arvostella, mutta mitään hyvää tuskin seuraa raivoamisesta tai poliitikon ulkonäön haukkumisesta.
Räsäsellä on muistissa myös toreilta ja turuilta tilanteita, joissa kuntalainen tulee "sylki roiskuen" huutamaan ja haukkumaan päin naamaa.
Tuomela toteaa, ettei oman eriävän mielipiteen esittäminen ole häirintää. Ei vaikka oma mielipide esitettäisiin toisen mielipidettä kunnioittamatta.
Kohtaamisissa näkyy Räsäsen mukaan myös tiedon puute. Kuntalaisilla saattaa olla vääriä mielikuvia siitä, mihin asioihin kuntapäättäjät pystyvät vaikuttamaan. Arvostelu saattaa kohdistua siihen, että jokin kuntapäättäjien vallan ulottumattomissa oleva asia on retuperällä.
Paha mieli voi tulla myös asioista, jotka eivät kohdistu persoonaan.
– Meidän vaaliteltan ohi saatetaan kävellä ja suureen ääneen todeta, että tuonne ei ainakaan mennä, koska nuo ovat "niitä". Tulee tunne, että meidät tuomitaan tutustumatta. Hutkitaan ennen kuin tutkitaan, Tuomela kuvaa.
Vantaan Kokoomuksen kunnallissihteeri Perttu Koistinen komppaa Tuomelaa ja toteaa, että välillä teltan ohi kävellään ja huudellaan: teitä en ainakaan äänestä.
– Ei sellainen tosin tunnelmaa juurikaan latista, Koistinen sanoo.
Ehdokkaita ja kampanjaväkeä valmistellaan kohtaamaan uhkaavia tilanteita.
– Meillä on sääntönä, ettei kukaan ole koskaan teltalla yksin, Tuomela sanoo.
Hän kohtasi itse muutama vuosi sitten vaalikentällä sekavan oloisen kuntalaisen, joka tuli vihaisena vaatimaan huumeiden käytön laillistamista.
– Siinä tilanteessa pelotti, että kohta hän vetää minua turpaan.
Onneksi apuun tuli toinen kuntalainen, joka siirsi räyhääjän huomion itseensä, ja Tuomela pääsi luikahtamaan pois tilanteesta.
Tärkeää Tawasolin mukaan on nimenomaan häirintätilanteisiin puuttuminen.
– Voi mennä väliin ja kysyä, että onko kaikki hyvin. Jo sellainen voi katkaista tilanteen.
Koistinen muistaa hetken, jossa nuorimies käveli kokoomuksen vaaliteltalle pesäpallomailan ja nauhurin kanssa. Tapaus on jäänyt Koistisen mieleen, vaikka siitä on jo aikaa eikä teltta ollut Vantaalla.
– Onneksi yksi ehdokas keksi kysyä mieheltä, että oletko pesäpallo-otteluun menossa. Aina tilanteet eivät mene ohitse niin helposti, Koistinen sanoo.