Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhusten suosittua päivätoimintaa uhkaa jopa lakkauttaminen Vantaalla – Syynä kaupungin 30 000 euron leikkaukset

Kaupungin suunnitelmat herättävät huolta Havurastissa ja Myyrastissa käyvissä ikäihmisissä.

Vantaan kaupunki on leikkaamassa matalan kynnyksen päivätoimintaa ikäihmisille tarjoavien rastien tuesta 30 000 euroa. Summa ei ole suuren suuri, mutta käytännössä se voi tarkoittaa jopa koko toiminnan alasajoa, rasteista vastaavan Marjatta-Säätiön toiminnanjohtaja Mari Niemi-Saari sanoo.

Rasteissa käy vantaalaisia ikäihmisiä, joille päivittäinen ohjelma tarjoaa virikkeitä ja sosiaalisia kontakteja. Toiminta on tarkoitettu ennen kaikkea ikäihmisille, joilla on mielenterveyden ongelmia. Mukaan ovat kuitenkin tervetulleita kaikki seniorit.

– Meille voi tulla juuri sellaisena kuin on, rastitoiminnasta vastaava Anu Kokko sanoo.

Niemi-Saari selventää, miksi kaupungin avustuksen leikkaamisen seuraukset voivat olla dramaattiset.

– Joudumme leikkaamaan henkilökunnan palkoista. Jos avustus pienenee pysyvästi tuon 30 000 euron verran, joudumme irtisanomaan toisen Myyrastin työntekijöistä. Toimintaa ei voida jatkaa yhdellä työntekijällä, joten Myyrasti joudutaan siinä tapauksessa sulkemaan kokonaan.

Jos rasteista jää jäljelle vain Havurasti, toinen rahoittaja eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stea voi arvioida toiminnan vaikuttavuuden niin pieneksi, että se vetää oman rahoituksensa pois. Niemi-Saaren mukaan se olisi lopullinen kuolinisku rastitoiminnalle.

Tämän vuoden kaupungin avustus on tärkeä siksi, että se määrittää ensi vuonna hyvinvointialueen hallintaan siirtyvän toiminnan rahoitusta jatkossa.

Niemi-Saari kummastelee kaupungin viranhaltijan ehdotusta avustuksen leikkaamisesta. Hän pohtii, onko viranhaltijoilla riittävän hyvin tiedossa se, että rasteissa työskentelee koulutettuja ammattilaisia.

Meille voi tulla juuri sellaisena kuin on.

– Meitä ei voi verrata erilaisiin korttelikerhoihin, joita pyörittävät vapaaehtoiset.

Henkilökunnan pätevyydellä on suuri merkitys, koska rastien toimintaan osallistuu mös mielenterveysongelmaisia.

Toiminnanjohtaja kummastelee myös tapaa, jolla avustuksen leikkaamisaikeissa on edetty.

– Saimme asiasta tiedon toukokuussa. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta säästää, kuin leikata palkkakuluista. Miten sellainen onnistuu kesken toimintakauden?

Vaikka rastitoiminnan jatko on ollut usein vaakalaudalla, uutta on kehitetty. Viime vuoden alussa alkoi polkuhanke, jossa rastien toimintaa viedään ikäihmisten kotiin. Polkuhanke on tuonut myös rasteihin lisää kävijöitä.

– Rasteissa käy päivittäin noin 50 ikäihmistä, Kokko kertoo.

Rastien toiminta siirtyy ensi vuoden alussa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle, jonka tulee kohdella kaikkia asukkaitaan tasa-arvoisesti.

– Rastitoimintaa pitäisi siis jatkossa olla myös Keravalla, Niemi-Saari pohtii.

Lue myös: Rasteille rahoitusta – Toiminta jatkuu, mutta aukioloaikoja pohditaan vielä

Vihreää valoa Havurastin ja Myyrastin toiminnan jatkumiselle – "Olen hyvin huojentunut asiakkaiden puolesta"

Marjatta-Säätiö hakee vielä rahoitusta Havurastin ja Myyrastin toiminnalle 

Tarpeettomuuden tunne oli viedä Rakel Kaislan junan alle – Yhteisö löytyi Myyrastista, jonka toiminta on vaarassa päättyä

Havurastin ja Myyrastin toiminta päättyy – Kaupunki lopettaa 200 000 euron tuen ikäihmisten päivätoiminnalle

Vantaalainen mielenterveysyhteisö on Helenan henkireikä – "Toiminta on jopa valtakunnallisesti ainutlaatuista"