Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällaista Vantaalle ei ole aiemmin suunniteltu – Muuraan napataan parhaat puolet Kartanonkoskesta, koteja yli 5 000 asukkaalle raitiotien varrelle

Kortteleista muodostetaan "kaupunkikyliä".

Vantaalle suunnitellaan jotain ihan uudenlaista. Veromiehessä sijaitseva teollisuus- ja varastoalue sekä osa Plootukallion metsää muutetaan Muuran asuinalueeksi, jonka halki kulkee raitiotie.

Alueen pinta-ala on noin 52 hehtaaria, ja se on tarkoitus muuttaa 2020-luvulla runsaan 5 000 vantaalaisen asuinalueeksi.

Kortteleille tai osa-alueille, joita kutsutaan kaupunkikyliksi, on suunniteltu omaleimaista ilmettä.

– Jotain lainattua ja jotain ihan uutta, kuvailee aluearkkitehti Johanna Rajala Aviapoliksen juna-aseman eteläpuolella sijaitsevaa tulevaisuuden Muuraa.

Laina tulee kehutulta Kartanonkosken asuinalueelta Pakkalasta.

– Pientalomaisuuden elementtejä, vehreät pihat, harjakattoja, jatkaa asemakaava-arkkitehti Charlotta Tanner.

Muuraa voikin kutsua päivitetyksi versioksi parikymppisestä Kartanonkoskesta, jonka yksi tunnistettava piirre on värimaailma. Muuran kaupunkikylien värikokonaisuudet on nimetty vuodenaikojen mukaan, kuten sydäntalveksi, josta löytyy muun muassa "pakkasen sinistä".

Maanomistajien valitsemien arkkitehtitoimistojen viitesuunnitelmat Muurasta noudattavat Vantaan kaupungin kärkitavoitteita. Niitä ovat muun muassa mahdollisuuksien luominen yhteisöllisyyteen, tunnistettava arkkitehtuuri sekä työn, asumisen palveluiden ja kulttuurin sekoittuminen.

Muuraan on suunniteltu kaksi päiväkotia ja yhtenäiskoulu sekä liike- ja työtiloja. Työpaikkoja alueelle arvioidaan syntyvän yli 2 000.

Alueen itälaidalle on varattu tilaa myös "yleisömagneetille", jossa voi olla urheiluun ja kulttuurin liittyvää. Tontti on sama jolle kuutisen vuotta sitten suunniteltiin Aviapolis Studios -monitoimikeskusta.

Tontin omistaa toistaiseksi Finavia, mutta sitä hallinnoi tuleva omistaja Avia Real Estate. Toimitusjohtaja Ilkka Pitkänen Avia Real Estatesta kertoo, että he haluavat edistää "yleisömagneetin" asiaa, mutta mitään konkreettista projektia ei ole olemassa.

– Me emme ole hankkeessa mukana muuten kuin mahdollisen tulevan kaavamuutoksen hakijana ja maan myyjänä, Pitkänen muotoilee.

Muuran läpi on piirretty varaus ratikkareitille, Muuranraitiolle, jonka varsi on tarkoitettu kevyelle liikenteelle. Autoliikenne kulkee pääosin Toistasavua ja Plootukatua, jotka ovat alueen kokoojakatuja. Pysäköinti keskitetään parkkitaloihin.

Kaupunginvaltuusto ei ole vielä tehnyt päätöstä ratikan rakentamisesta, mutta alueen suunnittelussa tila on huomioitava. Vaikka ratikkaa ei päätettäisikään rakentaa, Muuran lähellä on kehäradan Aviapoliksen asema ja toimiva bussiliikenne, Tanner muistuttaa.

Muura kaavoitetaan pala palalta ja alueen ensimmäinen kaavamuutos Virkatien pohjoispuolella alkaa vielä tänä vuonna. Alueen päämaanomistajia ovat kiinteistösijoitusyhtiöt Sponda ja Sagax Finland.

Sagaxin omistamalle alueelle on suunniteltu neljä korttelia ja niihin asumista noin 1 200 asukkaalle, liiketilaa sekä tontit yhtenäiskoululle ja päiväkodille. Viereiselle Spondan omistamalle alueelle tulisi päiväkoti ja asuntoja noin 1 900 asukkaalle sekä toimisto- ja liiketilaa. Rakentamisen tieltä on purettava nykyisiä kauppa- ja teollisuusvarastoja Virkatieltä.

Ensimmäset rakennushankkeet voisivat lähteä käyntiin arviolta 2024–27.

Aluearkkitehti Rajala kertoo, että kaupan edustajien kanssa on käyty alustavia keskusteluja siitä, että Muuran keskusta sopii hyvin päivittäistavarakaupan paikaksi.

Suunnittelualueella omistavat maata lisäksi logistiikka- ja varastokiinteistöjen omistaja Logicor Suomi ja Evli Rahastoyhtiö.

Lue myös: Asuntojen rakentaminen alkamassa Helsinki-Vantaan lentoaseman tuntumaan – Aviapoliksen aseman läheisyydessä voi tulevaisuudessa sijaita myös "yleisömagneetti"

Vantaa suunnittelee uusia pientaloalueita – "Pientalokaupunkien" esikuvana on Kartanonkoski