Vantaan Ojankoon aletaan rakentaa vaarallisten jätteiden polttolaitosta marraskuussa.
Vantaan Energia on tehnyt korkealämpötilalaitoksensa rakentamisesta lopullisen investointipäätöksen.
Laitos nousee nykyisen jätevoimalan viereen. Sen on suunniteltu valmistuvan 2025.
Vaarallisten jätteiden polttolaitos on saanut osakseen myös vastarintaa. Eri tahot ovat ilmaisseet huolensa ympäristöstä ja turvallisuudesta mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Esimerkiksi vaarallisten jätteiden kuljetuksiin pelätään liittyvän riskejä.
Ympäristöluvan myöntäneelle Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi) jättivät taannoin muistutuksen tai mielipiteen kaksi yksityishenkilöä, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, Vesiluonnon puolesta -yhdistys, Vaarala Seura ja elintarvikekonserni Fazer.
Vaasan hallinto-oikeuteen puolestaan tuli kesäkuussa vireille kaksi ympäristölupaa koskevaa valitusta: toisen ovat tehneet Vesiluonnon puolesta ry ja Vantaan omakotiyhdistysten keskusjärjestö ry ja toisen jälkimmäinen yksin.
Asiaa käsittelevä hallinto-oikeuden hallinto-oikeustuomari Tanja Fagerhed sanoo, ettei keskeneräisiä valituksia voi kommentoida millään tavalla. Ratkaisuja niistä ei ole luvassa kovin pian.
– Tämäntyyppisissä valituksissa kestää keskimäärin 18 kuukautta, ennen kuin päätös annetaan, Fagerhed kertoo.
Olemme vakuuttuneita siitä, etteivät valitukset voi estää hanketta.
Lue lisää: Mielipide | Jätteenpolttolaitos on riski taajamien läheisyydessä
Vantaan Energian kaupunkienergian liiketoimintajohtaja Kalle Patomeri kertoo, että yhtiö voi aloittaa hankkeen valituksista huolimatta, koska sen aiemmin saama ympäristölupa sisältää aloitusoikeuden.
– Olemme tutkineet valituksia lakimiesten kanssa ja katsoneet, vedotaanko niissä lainkohtaan, mikä voisi muuttaa asioita. Mielestämme niissä ei sellaista ole. Olemme vakuuttuneita siitä, etteivät valitukset voi estää hanketta. Korkeintaan ne voivat muuttaa pieniä asioita, Patomeri kommentoi.
Rakennettava laitos käsittelee kotitalouksien ja teollisuuden tavanomaisia vaaralliseksi luokiteltuja, kierrätykseen kelpaamattomia jätteitä.
Kotitalouksissa tällaisia ovat muun muassa lääkkeet, öljyiset materiaalit, maalit, liuottimet, liimat ja lakat. Tyypillisiä vaarallisia teollisuusjätteitä taas syntyy maali- ja lääketeollisuuden prosesseissa.
– Laitos voi polttaa vaarallisia jätteitä vuosittain 35 000–40 000 tonnia, Patomeri arvioi.
Modernin tekniikan avulla rakennettava korkealämpötilalaitos on suunniteltu täyttämään nykyiset ja tulevat ympäristölainsäädännön vaatimukset.
Laitokseen palkataan ja koulutetaan töihin yli kymmenen uutta työntekijää.
– Tärkeintä on varmistaa, etteivät vaaralliset aineet sekoitu prosesseissa, sillä tällöin ne kehittävät lämpöä ja alkavat reagoida, Patomeri sanoo.
Vantaan Energia ei vastaa laitokseen kuljetettavista vaarallisista jätteistä.
– Kuljetuksista vastaavat ne luvan saaneet yritykset, jotka kuljettavat niitä nytkin pääkaupunkiseudun teillä ja vievät niitä käsiteltäväksi jätealan yrityksille, Patomeri kertoo.
Lue lisää: Mielipide | Vaarallisen jätteen polttokäsittelyn kapasiteetti Suomessa on jo riittävä
Laitoksella on tarkoitus vastata asiakaskysyntään ja tehdä Suomesta nykyistä omavaraisempi vaarallisen jätteen käsittelyn osalta. Vantaan Energian mukaan Suomesta on viety Eurooppaan käsiteltäväksi merkittäviä määriä vaarallista jätettä, joka voidaan jatkossa käsitellä uudessa laitoksessa. Siten hanke voi tehostaa kierrätystä.
Prosessissa syntyvä hukkalämpö hyödynnetään vantaalaisten kiinteistöjen lämmitykseen, ja se korvaa maakaasun käytön tarvetta.
– Tämä on iso hanke, joka mahdollistaa sen, että jatkossakin voimme tarjota vantaalaisille vakaahintaista kaukolämpöä, Patomeri sanoo.
Laitoksessa aiotaan ottaa talteen ja hyödyntää myös polttamisesta syntyvä hiilidioksidi. Siten jätteiden käsittely on hiilineutraalia.
Uusi laitos asettuu Riihimäellä sijaitsevan Fortumin jätteenpolttolaitoksen kilpailijaksi vaarallisten jätteiden polttamisen alalla.
– Fortum on ollut ainut toimija Suomessa tällä alalla, ja kyllähän uusi laitoksemme lisää kilpailua. Kuluttajien kannalta kilpailu vaikuttaa positiivisesti, sillä se voi laskea hintoja, joita peritään kotitalouksien ja yritysten vaarallisista jätteistä. Näemme, että meillä on hyvät mahdollisuudet menestyä bisneksessä, Patomeri selvittää.
Vantaan Energia toteuttaa hankkeen yhdessä savukaasun puhdistuslaitoksen toimittavan Valmet Technologies Oy:n, rumpu-uunitoimittaja Hitachi Zosen Inova Steinmüller GmbH:n sekä laitoksen suunnittelusta, hankinnoista, projektinjohdosta ja rakennuttamispalveluista vastavan Sweco Industry Oy:n kanssa.