Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kova luku: Suomalaiset nipistivät sähkön kulutuksestaan 8% – Kerro meille, miten sinä sen teit

Suomalaiset ovat ryhtyneet toden teolla säästämään sähköä, ilmenee Fingridin ennakkolaskelmista. Niiden mukaan Suomessa kului lokakuussa peräti kahdeksan prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna.

Lämpötila ei Fingridin mukaan selitä vähennystä.

Suomalaiset ovat käyttäneet aiempaa vähemmän sähköä elokuusta alkaen. Elokuussa suomalaiset kuluttivat sähköä kolme prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin ja syyskuussa jo seitsemän.

– On ollut hienoa huomata, miten sähkökulutuksen vähentäminen ja käytön ajoittaminen on noussut syksyn aikana keskeiseksi teemaksi niin teollisuudessa kuin sähköä käyttävässä infrassa. Astetta alemmas -kampanjan esimerkit sähkön käytön vähentymisestä osoittavat, että jokainen suomalainen voi myös omalla toiminnallaan ehkäistä sähköpulan syntymistä vähentämällä sähkönkäyttöä omassa arjessaan, sanoo tiedotteessa johtaja Tuomas Rauhala Fingridistä.

Hänen mukaansa vastaavaan tai jopa suurempaan vähennykseen olisi hyvä päästä myös tulevina talvikuukausina, jolloin sähköpulan riski on suurimmillaan.

Fingrid on jo aiemmin varoittanut, että Suomessa voi tulla talvella pulaa sähköstä.

Lokakuun alussa Fingridissä arvioitiin sähkön käytön kulutushuipun olevan tulevana talvena 14 400 megawattia. Tästä kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan arviolta 12 900 megawattia. Luku sisältää Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen ja Meri-Porin tuotantolaitoksen sekä arvion tuulivoimatuotannosta tyynellä säällä.

Mistä sinä olet säästänyt sähköä? Kerro se meille alla olevalla lomakkeella. Vastauksista voidaan tehdä juttu.