Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myyrmäen juna-asemalla kului 7 vuodessa kymmeniä pianoja – Nyt soitto on loppunut

Pianot eivät enää soi Myyrmäen asemalla. Lippuhalli on tyhjä ja se tuntuu jotenkin oudolta, sillä pianoja ovat soittaneet seitsemän vuoden ajan niin ohikulkijat kuin niitä varta vasten soittamaan tulleet ihmiset. Soittajia oli kaikenlaisia: todella taitavista ihan surkeisiin, jotka vain hakkasivat koskettimia.

– Korona vei pianojen oikeat soittajat. Oikea käyttötarkoitus väheni liikaa, sanoo asemalla toimivan Mike´s Dinerin yrittäjä Mikko Sorjolahti diplomaattisesti.

Hän on mies, joka on roudannut lahjoituksina saadut pianot halliin. Ja pianojahan on riittänyt haettavaksi. Vuosien varrella niitä on soitettu loppuun tai hajotettu yhteensä nelisenkymmentä.

– Virheetön, kiiltävä, musta pianon kesti 12 tuntia. Seuraavana aamuna siitä puuttui 17 mustaa kosketinta, Sorjolahti kertoo.

Sorjolahti kaipasi soittajiksi osaajia. Keväällä 2020 oli käynnistymässä pianistien ryhmä, jonka soittajat olisivat käyneet musisoimassa vuorotellen ja haastaneet muita mukaan, mutta sitten tuli korona.

Enää Sorjolahti ei aio hakea pianoja, joita hän opetteli siirtämään yksin, kun kaverit lakkasivat vastaamasta apupyyntöihin. Yhden miehen hommana pianon noutaminen ei ole kovin hellää touhua.

– Kerran hain pianon Itä-Vantaalta ja heitin sen selälleen lumihankeen. Sain sen mahtumaan autoon hakkaamalla kirveellä jalat pois, Sorjolahti kertaa ja selittää, että jalkojen irrottamiseen ei ensi hätään löytynyt työkaluja.

Myyrmäessä pianoon ruuvattiin jalat ja illalla paljastui, että se on antiikkisoitin.

Soittoikänsä loppusuoralle päätyneitä soittimia on saatu lahjoituksena sieltä täältä, kuten Upinniemen kappelista ja useampi Nurmijärven Laatusoittimelta. Kun pianot on soitettu loppuun Myyrmäessä, Sorjolahti on kiikuttanut ne Sortti-asemalle. Rämästä pianosta pitää pulittaa 68 euron jätemaksu.

Ihka ensimmäinen piano tuli Myyrmäen aseman lippuhalliin keväällä 2015, kun aseman perusparannus valmistui. Idea julkisesta pianosta oli lähtöisin Myyrmäki-liikkeeltä.

Julkisten tilojen pianoja on maailmalla, mutta tiettävästi ei missään muualla Suomessa. Nyt on Myyrmäen asemankin pianojen aika ohi, ainakin toistaiseksi. Yksi harmoni Sorjolahdella on jemmassa.

Lue vielä: Rähjäisyys katosi Myyrmäen asemalta – "Tämä ei ole enää slummiasema"

Viimeinenkin muraali valmistui Myyrmäen juna-asemalle – katso kuva uusimmasta teoksesta