Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Missä menee kipuraja oluttuopin hinnalle? Näin vastaavat vantaalaisten ravintoloiden asiakkaat

Ravintoloiden on korotettava oluthintojaan energia-, panimo- ja muiden kulujen kasvaessa.

Pikkujoulukautta vietetään Vantaan ravintoloissa tänä vuonna poikkeuksellisena nousevien hintojen aikana. Paljonko asiakkaat ovat valmiit pulittamaan tuopista keskiolutta? Missä kulkee kipuraja?

Vesa Hietikko, 61, ja Saku Saajokallio, 45, särpivät keskiolutta puolen litran tuopeista Ravintola Hemingway'sissa Tikkurilassa.

– Peruslageria tulee juotua, Saajokallio summaa molempien mieltymykset.

Kummallakaan ei ole vielä ollut pikkujouluja, mutta oluen hinnasta heillä on sanottavaa. Tikkurilalaisravintolassa puoli litraa Karhun lageria maksaa 7,2 euroa. Miesten mielestä "hinta vielä menettelee". Tuoppi kustantaisi kuitenkin vähemmän kotipuolessa Pohjanmaalla.

– Seinäjoella tämä maksaisi 6,9 euroa, Saajokallio tietää.

Kaksikko on baarissa vain yhdellä, joten tuopin hinnalla ei niin ole väliä.

– Kun ottaa vain yhden, voi maksaa oluesta myös 10 euroa. 15 euroa on jo liikaa, Hietikko miettii.

Sen sijaan illanvietossa kymppi olisi liikaa, sillä silloin olutta kuluisi useampi tuopillinen.

– Viisi kympin tuoppia maksaisi jo 50 euroa, Hietikko kauhistelee.

Hemingway´sin tarjoilija Jemina Jussila kertoo, että oluiden hintoja nostettiin ravintolassa kuukausi sitten kymmenellä sentillä.

– Loppuvuosi mennään näillä hinnoilla, hän sanoo.

Esplanadilla tuoppi voi maksaa 10 euroa.

Ravintoloissa joudutaan kohottamaan hintoja työvoima-, energia- ja muiden kulujen kasvaessa.

Minttiravintolat-yhtiön ravintolatoimenjohtaja Tommi Hölsö kertoo, että nyt puolen litran kolmostuoppi Koffia maksaa yhtiön Old Story -sporttipubissa kuusi euroa.

– Keväällä siihen tuli 20 sentin korotus. Emme ole vieneet kaikkia kulujen korotuksia kuluttajahintoihin, Hölsö sanoo.

Hölsön mukaan Old Story ei ole yrittänytkään profiloitua Vantaan halvimpana pubina.

– Jossain lähiössä baarit kilpailevat halpuudella. Me olemme aika keskihintaisia, Hölsö arvioi.

– Kun väki valitsee pubia, siihen vaikuttaa paljon muutakin kuin tuopin hinta: sijainti, miljöö, henkilökunta ja muut palvelut. Meille monet tulevat katsomaan urheilutapahtumia.

Hölsö arvioi, että Tikkurilan ravintoloissa puolen litran perusoluen hintataso on 5–8 euroa. Se on hänestä maltillinen verrattuna Helsingin keskustan tasoon.

– Esplanadilla tuoppi voi maksaa 10 euroa.

Työmiehet Christos Sirengos, 32, ja Veli-Matti Ruponen, 35, ovat Old Storyssa afterworkeilla. Molemmilla on puolen litran annos tšekkiläistä Urquellia. Kaksikko maksoi oluestaan 7,5 euroa.

– Kohtuuhinta, monessa paikassa tämän hinta pyörii 7 eurossa, Sirengos arvioi.

Jos Urquellin hinta nousisi 9 euroon, Sirengos ja Ruponen jättäisivät sen ostamatta – siinä tulee raja vastaan.

Kaverukset eivät juo bulkkiolutta, mutta jos he puolen litran tuopillisen sellaista sattuisivat ottamaan, he eivät pulittaisi siitä viittä euroa enempää.

Myyrmäkeläisten Wanda´s Kitchen & Loungen ja Pub Wasken ravintoloitsija Toni Aalto kertoo, että molemmissa paikoissa on nostettu alkoholihintoja panimohintojen kallistumisen takia viimeisimmän vuoden aikana. Nyt puolen litran kolmostuoppi Sandelsia maksaa Wanda´sissa 7,7 euroa ja Waskessa 6,5 euroa.

Viimeisimmät korotukset omistaja teki Wanda´sissa uuden menun vaihdon yhteydessä viime viikolla, jolloin hanatuotteet kallistuivat parisenkymmentä senttiä.

– Se on alle kolme prosenttia, kun kuluttajahinnat ovat nousseet yli 10 prosenttia. Korotuksemme ovat olleet maltillisia. Kyllä hintamme ovat suunnilleen linjassa alueen kilpailijoiden kanssa, Aalto sanoo.

Uusia korotuksia on tiedossa ensi vuoden alussa.

– Panimot ovat uhkailleet, että ne korottavat paljonkin hintoja vuodenvaihteessa, koska viljojen ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat nousemassa paljon. Kyllähän meidän on pakko reagoida tähän: veikkaisin, että nostamme hintoja kahdeksan euron tuntumaan, Aalto ennakoi.

Aallon mukaan pubissa ollaan hintojen suhteen kriittisempiä kuin ruokaravintolassa.

– Vaikea sanoa, missä menee asiakkaiden kipuraja. Hintoja joutuu katsomaan kysynnän eikä kannattavuuden mukaan, ikävä kyllä.

Pikkujouluväkeä on jo pörrännyt ravintoloissa viime aikoina.

– Jotkut ovat tulleet ottamaan pohjia ennen firman juhlia tai katsomaan bändiä ruokailun jälkeen, Hölsö kertoo.

Ravintoloissa on kuitenkin havaittavissa, että monet säästävät pikkujouluista.

– Meille ei ole tullut firmojen varauksia ihan älytöntä määrää. Tietynlainen varovaisuus on aistittavissa selvästi, Aalto sanoo.