Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi kertoo somessa leviävästä tappeluvideosta: "Nuori rukoilee itkien polvillaan nuorisojoukon edessä" – "Karu esimerkki", kuvaa poliisipäällikkö Twitterissä

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo Facebook-sivuillaan hälyttävästä ilmiöstä: sosiaalisessa mediassa leviää väkivaltaisia nuorten tappeluvideoita "salaman nopeudella".

Poliisin mukaan väkivallasta on tullut joillekin nuorille arkista viihdettä, jonka tilannetta sivusta seuranneet ja tapahtumia kuvanneet hiljaa hyväksyvät.

Asetelma on uhrille kauhea: hakkaajia on paljon, hakattavia yksi.

Usein osapuolet ovat alle 15-vuotiaita nuoria. Nuorten tappeluvideoita on kuvattu viime vuosina myös Vantaalla.

Lue lisää: Poliisi kertoo huolestuttavasta ilmiöstä Vantaalla: videoita nuorten tappeluista jaetaan someen toistuvasti

Itä-Uudenmaan poliisi kirjoittaa yhdestä sen tutkimasta tappeluvideosta Facebook-päivityksessään.

Pahoinpitelyyn eli nuorten termein "paskomiseen" on riittänyt, että "se katsoi mua vinoon" tai "se haukkui mun mutsia" tai "se käytti n-sanaa".

– Videolla nuori ihminen rukoilee itkien polvillaan ison nuorisojoukon edessä ja pyytää anteeksi ja hokee "okei okei, sori, hei antakaa anteeks" ja sitten tulee ensimmäinen potkaisu, joka kaataa kauhistuneen nuoren maahan, poliisi kuvailee.

– Kokenut konkarikonstaapeli on ehtinyt nähdä vastaavia videoklippejä jo kymmenittäin. Eniten hänen selkäpiitään karmii videoiden taustalla kuuluva räväkkä nauraminen ja kikatus. Joku huutaa videolla "hei tulkaa tänne kattoo, kun tää tyyppi hakataan nyt huolella!"

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki twiittaa tapauksesta kuvaten sitä ennalta estävän toiminnan "karuksi esimerkiksi".

Videoitujen tappelujen selvittämistä haittaa se, että ne tulevat virkavallan tietoon pitkällä viiveellä ja sattumien kautta – eivät läheskään aina rikosilmoitusten kautta. Poliisin tietoon tulleiden pahoinpitelyiden motiivit tyrmistyttävät.

– Pahoinpitelyyn eli nuorten termein "paskomiseen" on riittänyt, että "se katsoi mua vinoon" tai "se haukkui mun mutsia" tai "se käytti n-sanaa". Joskus hakkaamiseen riittää pelkkä kuulopuhe "kuulin mun veljen yhdeltä kaverilta, että toi oli haukkunut mun kaveria huoraksi". Kuulopuhekin siis riittää, jotta päästään hakkaamaan joku, poliisi kirjoittaa päivityksessään.

Pahoinpitely aiheuttaa usein koston.

– Koston pelossa aikuisille ei uskalleta kertoa, jolloin tapahtumien kulkua on vaikea selvittää. Pahoinpitelijä useimmiten haluaa, että muut pelkäävät häntä. Hän haluaa kovan tyypin statuksen, hakkaaminen tuo uskottavuutta ja mainetta, poliisi kuvailee.

Poliisin mukaan pahoinpitelijät ovat erittäin hyvin perillä rikosoikeudellisesta vastuuiästä.

– Pahoinpitelijät näillä videoilla ovatkin usein alle 15-vuotiaita.

Jotain on yhteiskunnassa muuttunut, sillä nykyisin tällaisia pelkoa ja ahdistusta herättäviä tappeluvideoita kuvataan keskellä kirkasta arkipäivää.

– Ennen näitä tappeluita tapahtui vain joskus viikonloppuisin tai iltahämärällä.

Poliisi muistuttaa, että yksikin lyönti tai potku pään alueelle voi olla kohtalokas.

– Nyt on edessä vielä monta puhelua, puhutusta, tapaamista ja keskustelua ja varmasti lastensuojeluilmoituksia ja rikosilmoitus. Videolla näkyvät uhri ja pahoinpitelijät ovat alaikäisiä. Uhrin on ehdottomasti saatava apua, turvaa ja oikeutta, mutta pahoinpitelijät ovat myös avun tarpeessa, poliisi toteaa kirjoituksessaan.