Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin rahaa jaetaan Vantaalla ensi vuonna: Miljoona henkilöstölle, kaksi miljoonaa kouluille – "Jos kaikki lisäykset toteutettaisiin, kaupunki menisi konkkaan"

Budjettineuvotteluissa torjuttiin "katastrofi" kouluissa ja suunnattiin lisää rahaa henkilöstölle.

Nyt on selvillä, mihin kaikkeen puolueet halusivat lisärahaa Vantaan ensi vuoden budjetissa. Toiveet näkyvät kaupunginhallituksen tiistaina vahvistamassa budjettiesityksessä lisäpanostuksena kouluihin, henkilöstön saatavuuteen ja kouluruokaan.

Lisää rahaa pannaan paikkaamaan valtion tekemiä leikkauksia. Valtio maksaa Vantaalle ensi vuonna 4,5 miljoonia euroa aiempaa vähemmän niin koulutuksen tasa-arvorahaa, jolla pyritään ehkäisemään syrjäytymistä. Kevätlukukausi pärjätään aiemmalla rahoituksella, mutta syksyn vaje on noin kaksi miljoonaa euroa.

Vantaa päätti taklata valtion leikkausten vaikutukset suuntaamalla koulujen ja esiopetuksen tukitoimiin tarvittavan lisärahoituksen. Sakari Rokkanen (kok.) kutsuu suureksi onnistumiseksi sen "katastrofin" estämisen, johon tasa-arvorahan leikkauksen huomiotta jättäminen olisi kouluissa voinut johtaa.

– Pahimmillaan valtion leikkaukset olisivat voineet tarkoittaa jopa 90 opettajan irtisanomista.

Minna Räsänen (sd.) kertoo demariryhmän olevan tyytyväinen siihen, että neuvotteluissa hyväksyttiin miljoona euroa lisää henkilöstön palkkaukseen, työvoiman saatavuuteen ja työhyvinvoinnin parantamiseen.

– Kyseessä ovat historiallisen suuret panostukset kaupungin henkilöstöön.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa miljoonan euron lisäyksen palkankorotuksiin olevan linjassa muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa.

Räsänen kuvaa Vantaan henkilöstötilannetta karmeaksi kriittisillä aloilla. Hän kuitenkin myöntää, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen osalta kyse on myös koulutetun työvoiman pulasta koko maassa.

Perussuomalaiset ovat monta vuotta pyrkineet saamaan segregaatiolausuman budjettiin. Nyt siinä onnistuttiin. Lausumalla luvataan, että Vantaalla pyritään torjumaan segregaatiota aiempaa vaikuttavammin. Mallia katsotaan myös muista maista.

Kai-Ari Lundell (ps.) lisää perussuomalaisten ehdottaneen lisäksi luokkakoon rajaamista 16 oppilaaseen segregaatioalueiden kouluissa. Hinnaksi olisi tullut kahdeksan miljoonaa euroa. Perussuomalaisten mielestä osan summasta olisi voinut kattaa myönteisen erityiskohtelun ohjelman rahoista. Ehdotus ei mennyt suoraan läpi, mutta Lundell toivoo siihen vielä palattavan.

Vihreiden Eve Rämö pohti jo ennen neuvotteluja, että lisäysten tulee tässä taloudellisessa tilanteessa olla maltillisia. Vihreät on tyytyväisiä siihen, että pääsyä suomenkielen kielikoulutukseen helpotetaan. Sen lisäksi opetuksen laatuun kiinnitetään parempaa huomioita.

Rämö nimeää onnistumiseksi myös sen, että kaupunki suunnitelmallisesti vähentää tienpientareiden ja nurmikoiden niittoja kukinta-aikaan. Niitosta vapautuvaa resurssia suunnataan luonnon monimuotoisuutta ja asukkaiden viihtyvyyttä tukeviin toimenpiteisiin.

Säästökohteitakin ehdotettiin. Poimintoina mainittakoon, että Vasemmistoliitto esitti kaupungin loppiaisvastaanoton perumista, Liike Nyt ja kristillisdemokraatit säästämistä ratikan suunnittelusta. Esitykset eivät saaneet riittävästi kannatusta.

Myöskään kaikkia määrärahalisäyksiä ei hyväksytty.

– Jos kaikki puolueiden toivomat eurolisäykset toteutettaisiin, kaupunki menisi konkkaan, Lundell (ps.) tiivistää.

Lopullisesti budjetin hyväksyy kaupunginvaltuusto kokouksessaan 14. marraskuuta.

Lue myös: Vantaan talous menee ensi vuonna kokonaan uusiksi – rahaa luvataan Kuusijärvelle, ratikkaan, palkankorotuksiin, päiväkotien rakentamiseen...