Alkoholistien repsahduksia voidaan ehkä tulevaisuudessa ehkäistä huomaamattomalla laitteella, joka silittelee käyttäjänsä ihoa hellästi.
Tällaista laitetta kehittävät Aalto-yliopiston tutkijat. Tarkoituksena on saada aikaan ratkaisu, joka tukee raittiutta yhdessä muiden hoitojen, kuten psykososiaalisen ja lääkehoidon rinnalla. Hanke on saanut Research to Business -rahoituksen Business Finlandilta.
Laitteen alkoholin himoa mahdollisesti hillitsevä vaikutus perustuu ihon miellyttävään kosketukseen, joka aktivoi ihossa olevia hermoratoja, joita kutsutaan C-taktiileiksi. Niiden kautta kosketus yhdistyy aivoalueille, jotka ovat tiiviisti tekemisissä alkoholin himon ja muiden riippuvuuksien kanssa.
– Parasympaattinen hermosto aktivoituu hellästä, miellyttävästä kosketuksesta, ja samalla erittyy muun muassa dopamiinia ja oksitosiinia. Kosketus nostaa samalla stressinsietokykyä – stressi on alkoholihimossa iso laukaiseva tekijä. Tarkoitus ei ole korvata toisten ihmisten läheisyyttä vaan täydentää sitä aktivoimalla mekaanisesti tiettyjä hermoratoja, kertoo tiedotteessa hankkeessa lääketieteestä vastaava Juliana Harkki.
Ratkaisulla voisi olla maailmanlaajuinen positiivinen vaikutus.
Apulaisprofessori Heikki Nieminen
Laitteelle on jo haettu patenttia.
– Kehittämämme laite olisi ensimmäinen teknologiaan perustuva lääkinnällinen ratkaisu, sanoo tiedotteessa kaupallistamisesta vastaava Jukka Planman.
Tutkijoiden tavoite on, että hentoTouch-hankkeessa kehitettävän laitteen saisi hankittua apteekista myös ilman reseptiä. Näin se soveltuisi ihmisille, jotka ovat itsenäisesti jo tehneet päätöksen raitistumisesta.
Laitetta olisi helppo kantaa kiinni ihossa, huomaamattomasti vaatteiden alla.
– Tutkimme myös, kuinka usein aktivaatiota täytyy tehdä ja minkälaisina annoksina. On mahdollista, että laitetta ei tarvitsekaan kuljettaa mukana, vaan aktivointi voi tapahtua vaikkapa kotona, sanoo tiedotteessa teknologiasta vastaava Pauli Tuovinen.
Tutkijat aikovat testata laitetta myös muihin riippuvuuksiin, kuten peliriippuvuuteen, ja stressinhallintaan.
Hankkeen neuvonantajina toimivat Aallossa vieraileva, kosketuksen vaikutuksia tutkiva professori Francis McGlone Liverpoolista, päihdelääketieteen emeritusprofessori Hannu Alho Helsingin yliopistolta ja riippuvuuspsykiatrian neuropsykologi Pekka Rapeli Husista. Hankkeen johtavana tutkijana toimii Aalto-yliopiston lääketieteellisen tekniikan apulaisprofessori Heikki Nieminen.
– Tutkimustiimi on identifioinut merkittävän tarpeen, johon heillä on tieteelliseen tutkimukseen perustuva ratkaisu. Hankkeen ja sitä seuraavan kaupallistamisen onnistuessa hyvin ratkaisulla voisi olla maailmanlaajuinen positiivinen vaikutus alkoholiriippuvuuden hoidossa, Nieminen sanoo tiedotteessa.