Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: 17-vuotiaat ovat yliedustettuina liikenteen rikos- ja kuolintilastoissa

Poikkeusluvalla ajokortin saaneet 17-vuotiaat syyllistyvät törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen useammin kuin 18- ja 19-vuotiaat suhteessa ajokorttien määrään. Tämä ilmenee Poliisihallituksen Uutissuomalaiselle kokoamasta liikennerikostilastosta.

Myös liikenteen kuolintilasto on synkempi 17-vuotiailla. Yhteensä yhdeksän 17-vuotiasta kuljettajaa kuoli liikenneturmissa vuoden 2020 alun ja tämän vuoden lokakuun lopun välisenä aikana. 18-vuotiaita kuljettajia kuoli samassa ajassa yhteensä seitsemän ja 19-vuotiaita viisi.

– 17-vuotiaiden osalta tilaston synkkyyttä lisää se, että heitä on liikenteessä monin verroin vähemmän kuin hieman heitä vanhempia, poliisiylitarkastaja Pasi Rissanen Poliisihallituksesta toteaa Uutissuomalaiselle.

Tänä vuonna tasan kaksi prosenttia 17-vuotiaista poikkeuslupalaisista on syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. 18-vuotiaista ajokortin haltijoista vastaavaan rikokseen on syyllistynyt yksi prosentti ja 19-vuotiaista 0,6 prosenttia ajokortillisten määrään verrattuna. Tammi–lokakuun kattava tilasto perustuu poliisin tietoon tulleisiin tapauksiin.

Eduskunta pohtii tällä hetkellä lakimuutosta, jolla poikkeusluvista luovuttaisiin. Jatkossa 17-vuotias voisi saada henkilöauton ajokortin pelkästään huoltajiensa suostumuksella.