Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Välittäjä: Käytettyjen sähköautojen kupla puhkesi – "Markkinoilla hetkittäinen kohtaamisongelma"

Sähkö- ja hybridiautojen osuus kuluttajien ja autoliikkeiden välisessä vaihtoautokaupassa on nuupahtanut syksyllä, kertoo autokaupan kilpailutuspalvelu AutoVex. Samaan aikaan dieselautojen osuus on kasvanut merkittävästi.

AutoVexin mukaan muutos kertoo, että sähkö- ja hybridiautoihin liittynyt hintahypetys on ainakin toistaiseksi ohi.

Keväällä ja kesällä käytetyn sähköauton omistaja saattoi saada ajokistaan jopa kovemman hinnan kuin mitä autosta oli alun perin maksettu uutena.

Tämä lisäsi kuluttajien intoa tarjota sähköautoja myyntiin.

AutoVexin toimitusjohtaja Sebastian Frick arvioi tiedotteessa, että sähkö- ja hybridiautoja on nyt Suomen automarkkinoilla jo melko runsaasti, eivätkä autoliikkeet osta niitä yhtä aktiivisesti kuin kesällä.

– Markkinoilla vaikuttaa myös olevan hetkittäinen kohtaamisongelma. Osa kuluttajista toivoo autostaan kesän huippuhintoja, mutta autoliikkeet ovat jo suhteuttaneet ostohintansa nykytilannetta vastaavaksi. Autokannan sähköistyminen on kuitenkin edelleen täydessä vauhdissa, ja käytetyille sähkö- ja hybridiautoille tulee olemaan kova kysyntä jatkossakin, Frick arvioi.

Frickin mukaan myös taloustilanteen yleinen heikentyminen näkyy nyt käytettyjen autojen kaupassa.

– (Autoja ostavat) autoliikkeet suosivat nyt edullisempia autoja, koska kuluttajien kysyntä niitä kohtaan on lisääntynyt.

AutoVexin kautta kuluttajat voivat myydä autonsa liikkeelle, joka maksaa sitä parhaan hinnan. Palvelu toimii ympäri Suomen.

AutoVexin torstaina julkaisemat myyntitilastot perustuvat yli 16 000 myydyn auton dataan viime ja tältä vuodelta.

AutoVexin mukaan dieselautojen kauppa on palautunut loppukesällä voimakkaan laskun jälkeen. Helmikuun lopussa Ukrainan kriisin alettua dieselkäyttöisten autojen kauppa ehti suorastaan romahtaa. Heinäkuun loppuun asti niiden osuus myydyistä autoista oli ainoastaan 10 prosenttia.

Elokuussa dieselautojen myynti lähti jälleen nousuun, ja lokakuussa dieselit vastasivat jo 27 prosentista AutoVexin kokonaismyynnistä.

Uudehkojen ja keskimääräistä kalliimpien sähkö- ja hybridiautojen myynti on puolestaan ollut vilkasta jo jonkin aikaa. Viime kesänä niiden kysyntä kiihtyi huippuunsa, ja kysyntäpiikki nosti hintatasoa merkittävästi.

AutoVexin kautta myytyjen autojen keskihinta oli lokakuussa samalla tasolla kuin heinäkuussa 2021.

Elokuussa sähkö- ja hybridiautojen keskihinnat olivat 42 580 euroa ja 28 420 euroa.

Bensiiniautoilla keskihinnat olivat elokuussa 13 250 euroa ja dieselautoilla 16 775 euroa.