Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energiansäästö iskee Vantaalle: koulujen lämpötilaa lasketaan, saunoja suljetaan, lumetusta vähennetään

Vantaan kaupungininsinööri kuvaa energiansäästötoimia "pehmeiksi". Harrastamista ei haluta estää.

Vantaa säästää sähköä monin tavoin talven aikana. Kaupungin kiinteistöissä sisälämpötilat lasketaan 20 asteeseen ja ilmanvaihdon käyttöä parannellaan. Näin tehdään jatkossa kouluissa, hallinto- ja toimistotiloissa, varastoissa sekä kokoontumispaikoissa, kuten nuoriso- ja kulttuuritiloissa, kirjastoissa ja sisäliikuntapaikoissa.

– Kiinteistöjen lämpötila on ollut keskimäärin 21,5 astetta, kertoo kaupungininsinööri Henry Westlin.

Lämpöasteita ei kuitenkaan alenneta terveydenhuollon palvelutiloissa ja päiväkodeissa.

Toimenpiteet sisältyvät Vantaan kaupungin julkistamaan energiansäästöohjelmaan 2022–23. Niillä kaupunki pienentää omaa energiankulutustaan ja koettaa leikata kulutushuippuja energiapulan uhan estämiseksi.

Lue lisää: Sähkön raju kallistuminen pakottaa Vantaan kaupunkia ryhtymään säästötoimiin – Tällaisia toimenpiteitä on harkinnassa

Säästötoimet vähentävät jonkin verran luistelijoiden, hiihtäjien ja uimahallien käyttäjien harrastusmahdollisuuksia.

Kaupunki lyhentää ulkovalaistuksen paloaikoja noin tunnilla per vuorokausi. Ulkokenttien valaistus pidetään sammutettuna kello 22–07.

Tekojääkenttien jäädytys lopetetaan normaalia aiemmin keväällä. Myös hiihtolatujen lumetuskautta lyhennetään.

Energiansäästöt eivät ole kovin isoja.

Uimahalleissa ja Kuusijärven ulkoilualueella porrastetaan saunojen käyttöä siten, että kaikki niistä eivät ole yhtä aikaa päällä.

– Aamujen ja iltojen kulutuspiikkeinä hillitsemme lumetusta, ja joka toinen sauna pidetään kiinni. Näin ovat tehneet muutkin isot kaupungit, Westlin selittää.

Lue lisää: Vantaa ei vieläkään tiedä, miten se säästää sähköä talvella – "Olemme perustamassa työryhmää miettimään asiaa"

Ohjelman ovat valmistelleet energiankulutusta seuraava työryhmä ja kaupungin johtoryhmä. Westlinin mukaan Vantaan energiankulutus pienenee ”jonkin verran” viime talveen verrattuna ja säästöä kertyy muutamia satojatuhansia euroja. Hän kuvaa säästötoimia ”pehmeiksi”.

– Energiansäästöt eivät ole kovin isoja, eikä niitä ole varsinaisesti laskettu. Toimenpiteet ovat enemmänkin pientä säätämistä, hyvän esimerkin näyttämistä kuntalaisille. Työryhmälle ei ole asetettu euromääräistä säästötavoitetta, Westlin kuvaa.

– Jos haluaisimme suuria säästöjä, pitäisi urheilulaitoksia laittaa kiinni, sillä niissä on isoin energiankulutus, Westlin korostaa.

Westlinin mukaan Vantaa ei kuitenkaan halua koronan jälkeen estää kuntalaisten harrastamista, sillä se on kansanterveyden kannalta ”äärimmäisen tärkeää”.

Myöskään katuvalojen laajaa pimentämistä ei ole harkittu.

– Sillä olisi ikäviä vaikutuksia turvallisuuteen.

Lue lisää: Säästötalkoot käyntiin Vantaalla – Tiedätkö, mihin aikaan päivästä erityisesti kannattaa pihistellä sähkössä

Toimenpiteiden taustalla on Ukrainan sota, joka on muuttanut Euroopan energiatilannetta. Vantaalaisten on varauduttava talven sähkökatkoksiin ja ajoittaiseen sähköpulaan. Vantaa pyrkii varmistamaan Vantaan Energian kanssa, että sähkökatkot eivät vaaranna sairaaloiden ja vanhusten hoitolaitoksien toimintaa, HSY:n tärkeitä toimintoja ja HSL:n joukkoliikennettä.

Ohjelma sisältää myös tietoa kaupungin lähivuosien investoinneista. Kaupunki asentaa muun muassa jokaiseen uudisrakennukseen aurinkosähköä, maalämpöä tai muuta uusiutuvaa energiaa mahdollisuuksien mukaan. Myös kaupungin vanhoja rakennuksia uusitaan tällä tavalla.

– Lähivuosien merkittävimmät energiansäästösuunnitelmat liittyvät Hakunilan ja Elmon urheilupuistoihin, joissa tullaan yhdistämään hallien energiaratkaisuja, Westlin kertoo.

Vantaa aikoo myös luopua öljylämmityksestä vuoden 2024 alkuun mennessä ja lisätä led-valaistusta kiinteistöissään ja katuvalaistuksessaan.

Uusi toimi on myös energiansäästökilpailun järjestäminen kouluissa ja päiväkodeissa – voittajat palkitaan.

Vantaa tiedottaa energiansäästöohjelman etenemisestä verkkosivuillaan. Ohjelmaa saatetaan rukata talven aikana.

– Meillä on valmius tehdä kovempiakin toimia, jos tulee tiukka paikka. Esimerkiksi jäähallin sulkeminen voi tulla harkittavaksi.