Katri ja Janika perustivat oman treffisovelluksen, jolla he haluavat muuttaa deittailukulttuuria.
Pohjois-Paippisista kotoisin olevalla Janika Arolalla on moni asia mallillaan. Hänellä on mieluisa työ, ystäviä ja harrastuksia. Hän on kaunis, ulospäin suuntautunut ja sosiaalinen. Silti jotain vielä puuttuu. Nimittäin se oikea.
– Ymmärrän miksi nettideittailu turhauttaa monia. Pelkän kuvan perusteella on mahdoton tietää, minkälainen ihminen on kyseessä ja mitä hän palvelusta etsii. Olen kuulunut Tinderiin seitsemän vuotta, mutta se ei ole johtanut yhteenkään vakavaan parisuhteeseen, Arola toteaa.
Muuttaakseen deittailukulttuuria Arola on lyönyt hynttyyt yhteen toisen sipoolaisen, Katri Grunerin kanssa. Kaksikko on perustanut yhdessä Lauri Kuparisen kanssa uuden kotimaisen nettideittisovelluksen, Lovenan.
– Treffailusta on kadonnut inhimillisyys. Puhumme fast food -deittailusta ja kertakäyttökulttuurista. Siinä pinnallisessa maailmassa pärjäävät he, joilla on ulkonäköä ja jotka osaavat markkinoida itseään, Katri Gruner toteaa.
– Haluamme muuttaa tämän, jotta he, jotka tosissaan etsivät kumppania, löytäisivät toisensa. Meillä ei tarvitse olla missi, malli tai markkinoinnin ammattilainen.
Gruner on järjestänyt sinkuille suunnattuja valmennuksia ja tapahtumia jo useamman vuoden ajan. Yhdessä näistä tapahtumista he tapasivat Arolan ja Kuparisen kanssa vuonna 2018.
– Muutama vuosi myöhemmin Lauri tuli kertomaan, että hän on pyöritellyt mielessään uudenlaista deittisovellusta. Ajattelin, että tässä haluan olla mukana, Gruner sanoo.
Gruner haluaa myös muuttaa asenteita parisuhteen etsimiseen liittyen. Moni kokee, että suhteen löytäminen on asia, joka kannattaa jättää kohtalon varaan. Gruner kehottaa kuitenkin ihmisiä ottamaan oman onnellisuuden ohjat omiin käsiin.
Siinä pinnallisessa maailmassa pärjäävät he, joilla on ulkonäköä ja jotka osaavat markkinoida itseään.
– Se, että panostaa kumppanin löytämiseen ei tarkoita, että yrittää väkisin rakastua. Aika harva sanoo työtä etsivälle, että lopeta sopivan työn etsiminen ja hakeminen, niin kyllä sieltä tulee vastaan.
Lovena julkaistiin syyskuussa ja perustajiensa mukaan palvelussa on nyt mukana noin 5 000 käyttäjää.
Grunerin ja Arolan mukaan palvelu eroaa muista deittisovelluksista siinä, ettei sen pääpointtina ole esitellä käyttäjiensä valokuvista koostuvaa naamagalleriaa.
– Perinteisissä deittipalveluissa määrä tulee ennen laatua. Meidän tarkoituksena on kääntää asia päinvastoin. Kun tarjoamme hallittavaa määrää sopivia ehdokkaita, uskomme siihen, että tämä tarjoaa aidon mahdollisuuden keskittyä ja luoda vuorovaikutusta, naiset kuvailevat.
Itselleen sopivaa kumppania etsitään vastaamalla aluksi 15 kysymykseen. Ne on kehitetty 30 sinkun testiryhmässä. Kysymysten painoarvo määräytyy sen perusteella, kuinka suuri merkitys niillä on käyttäjänsä arvomaailmassa tai elämäntyylissä.
– Moni voi kokea melko ahdistavana ja tungettelevana, jos heti ensitapaamisella treffikumppani kysyy mielipidettä lastenhankinnasta tai päihteiden käytöstä. Me kysymme nämä kiusalliset kysymykset pois alta, jolloin sovellus poimii esille samalla arvopohjalla olevat, Gruner selittää.
– Näin käyttäjä ei itse joudu tekemään salapoliisityötä selvittääkseen minkälaisen ihmisen kanssa hän on menossa treffeille, Arola jatkaa.
Hän puhuu kokemuksesta.
– Olen löytänyt itseni tilanteesta, jossa vasta pitkän tapailun jälkeen selvisi, että haluamme erilaisia asioita tulevaisuudelta.
Mahdollisten treffikumppanien esittelyn ohella uuden deittipalvelun kautta on mahdollista osallistua valmennuksiin.
– Moni hyötyisi esimerkiksi keskustelutaitojen kehittämisestä tai siitä, kuinka huonoa itsetuntoa voidaan parantaa.
– Se on huono lähtökohta deittailulle, jos ajattelee jo heti alkuun ettei tästä mitään tule tai, että en kuitenkaan kelpaa kenellekään, Gruner huomauttaa.
Vielä toistaiseksi Lovena toimii tiukasti kotimaan rajojen sisäpuolella, mutta Grunerin ja Arolan mukaan tähtäimessä on kansainväliset markkinat.
– Ensi vuonna tarkoituksena on laajentaa muihin Pohjoismaihin, he kertovat.
Juttu on julkaistu alkujaan Sipoon Sanomissa.