Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Koivukylän ytimeen valmistuu suuri taideteos, joka kuvaa uudestisyntymistä –  uusien teosten kunniaksi järjestetään juhlat

Koivukylän Koivutorille tehdyt julkisen taiteen teokset valmistuvat pian, 16. marraskuuta.

Kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikon teokset Feenix ja Tervetuloa on toteutettu osana Koivutorin uudistamista. Tämän tavoitteena on kohentaa torin viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Feenix pyrkii luomaan Koivutorista visuaalisesti näyttävän ja yhteisöllisesti lähestyvän alueen, kertoo Vantaan kaupunki tiedotteessaan.

Koivutorin teokset kuuluvat Rannikon kehittämään Koivukylän julkisen taiteen konseptiin Lentävät kaupunkilaiset. Vuonna 2017 valmistunut taidesuunnitelma kattaa laajan alueen, joka alkaa Koivutorilta, jatkuu Rautakallion ylikulkukäytävältä Rautkallionkadulle ja Euroopanaukiolle ja päättyy Rautkallionkadun alkuun.

Suunnitelman teemana on taajama- ja yhdyskuntalintujen suhde ihmisten elämään sekä alueen kulttuurinen moninaisuus. Konseptin teoksista ovat valmistuneet aiemmin Rannikon Varpusen sanoja (2020) ja Sulka ja tähdet (2018).

Feenix on kokonaistaideteos, joka rakentuu asfaltin pintaan maalatusta ja valaistusta lintukuviosta sekä torin istuinryhmistä ja kirsikkapuuistutuksista. Teoksen punahehkuisessa iltavalaistuksessa Feenix-lintu kuin syntyy uudelleen pimeän laskeutuessa.

Teos pohjautuu Feenix-taruun, joka tunnetaan useissa kulttuureissa. Tarinassa kuolematon Feenix-lintu sytyttää itsensä palamaan syntyäkseen aina uudelleen symboloiden kuolemattomuutta ja uudestisyntymistä.

Japanilaisessa kulttuurissa myös kirsikkapuut yhdistetään uudistumiseen, optimismiin ja katoavan hetken arvostamiseen.

Teos pyrkii luomaan yhteisöllisyyttä alueella, ja se sisältää ajatuksen hyväksynnästä, ystävyydestä ja vieraanvaraisuudesta.

Asfalttiin maalattu suuri lintukuvio muuttaa ympäristöä aiempaa koristeellisemmaksi ja luo kontrastin ympäröivien rakennusten kanssa.

Kuvio muodostuu vasta ihmisen liikkeen myötä luoden teoksesta ympäristöineen mystisen ja yllättävän. Katsoja voi mieltää feenix-linnun muodon esimerkiksi kalligrafiaksi, vaatteiden ja kankaiden koristeiksi, populaarikulttuurien estetiikaksi tai tribal-tatuoinneiksi.

Tervetuloa-teos toteutettiin Koivutorin laidalla sijaitsevalle asukastila Kirnulle. Sinne haluttiin tehdä kyltti, joka toimisi osana Koivutorin taidetta ja valaisua.

Teoksessa monikieliset teräksestä leikatut tervehdykset koristavat Kirnun katon reunaa. Tekstiteoksessa toistuu sana ”Tervetuloa” kaikkiaan 14 Koivukylässä puhutulla kielellä.

Koivukylän asukastilan käyttäjät osallistuivat teoksen toteutukseen kirjoittamalla tervetulotervehdyksen omalla äidinkielellään. Tervehdyksiä saatiin 13 kielellä, minkä lisäksi tervetulotoivotus käännettiin alueella yleisesti puhutulle venäjän kielelle.

Teksti on kiinnitetty nuottiviivaston kaltaiseen tukirakenteeseen, joka viittaa lauluun ja Lentävät kaupunkilaiset -konseptin lintuteemaan.

Teos pyrkii luomaan yhteisöllisyyttä alueella, ja se sisältää ajatuksen hyväksynnästä, ystävyydestä ja vieraanvaraisuudesta.

Uudet Koivutorin teokset liitetään Vantaan taidemuseon kokoelmaan. Teosten valaistuksen on suunnitellut Ari Tiilikainen.

Teosten valmistumista juhlistetaan Hakopolku 2 sijaitsevassa Koivukylän asukastilassa keskiviikkona 16. marraskuuta kello 16–18.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja se on avoin kaikille asukkaille.

Tilaisuudessa esitellään teoksia ja pidetään asukastilaisuus kello 16–17.30, minkä jälkeen tarjoillaan kakkukahvit.

Koivutorilla nähdään Feenix-linnun hehkussa Belenos Group of Art -esiintyjien valosiivet, jotka loistavat revontulen väreissä.

Musiikista vastaa tilaisuudessa Guirikan Foli -yhtye, joka yhdistelee energisesti länsiafrikkalaista perkussiota, tanssia ja kora-melodioita.

Avajaiset järjestävät yhdessä Vantaan kaupunkiympäristö, Vantaan kulttuuripalvelut, Koivukylän asukastila ja yhteiset palvelut.

Korjattu 9.11. klo 13.55: Koivutorin teokset eivät ole vielä valmistuneet, kuten jutussa kerrottiin, vaan ne ovat valmiit vasta 16.11.