Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa oleva kuva on muutaman vuoden takaa Lapsen oikeuksien päivän tapahtumasta Kulttuuritalo Martinuksessa.
Kuvassa on lapsia kokoontuneena soittamaan yhdessä. Jouset, viulut, sellot, keltaiset paidat, keskittyneet olemukset. Taustalla keltainen maapallo tähtitaivasta vasten: Sistema Vantaa, Tempo-orkesteri.
Tempo-orkesterin toiminta alkoi Vantaalla vuonna 2009. Se oli osa Sisäministeriön rahoittamaa Kokonainen maailma lähiössä -hanketta.
Idea orkesteriin tuli Vantaan musiikkiopiston silloiselta lehtorilta Jarmo Ahvenaiselta, joka yhdessä poikansa Juha Ahvenaisen kanssa lähti kehittämään orkesterimallia, jossa eritaustaiset lapset voisivat harrastaa musiikkia matalalla kynnyksellä, ilmaiseksi ja ilman pääsykokeita.
Esimerkkinä toimi venezuelalainen El Sistema -musiikkikasvatusmenetelmä.
Kokonainen maailma lähiössä -hankkeen tavoitteena oli vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden lisääminen eritaustaisten asukkaiden välillä, etenkin Vantaan maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä. Koulut, alueiden kohtaamispaikat ja Vantaan musiikkiopisto otettiin mukaan yhteistyöhön.
Nyt Tempo-toimintaa on Vantaalla jo kuudessa koulussa ja malli on levinnyt myös muualle Suomeen. Soittoharjoitukset ovat koulupäivien aikana ja esityksiä pyritään tekemään Juha Ahvenaisen mukaan "usein ja uskaliaasti”.
Ensi viikolla 20. marraskuuta vietetään jälleen kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. YK:n yleiskokouksessa vuonna 1989 hyväksytyn lapsen oikeuksien yleissopimuksen periaatteisiin kuuluu muun muassa, että lasta ei saa syrjiä ja lapsella on oikeus osallistua ja tulla kuulluksi.
Tempo-orkesteri tuo soittajien elämään ystävyyttä, yllätyksellisyyttä ja yhdessä musisointia. Se tarjoaa myös onnistumista, osallisuutta ja oikeutta tulla kuulluksi. Sitä Tempo on.
Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.