Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pieni ja sympaattinen festivaali on porskuttanut Vantaalla jo yli 30 vuotta – Sinne haluavat tulla pelimannimusiikin tykimmätkin taitajat

Kaamospelit soivat Tikkurilassa, Myyrmäessä ja Korsossa.

Kaustisen kesäinen superfestivaali ja Vantaan Kaamospelit painivat kooltaan täysin eri luokissa, mutta kummallakin on paikkansa.

– Pienestä koostaan huolimatta Kaamospelit tunnetaan hyvin kansanmusiikkiväen parissa, festivaalin taiteellisena johtajana kolmatta kertaa toimiva kitarataituri, J-P Piirainen sanoo ja kiteyttää kollegojen piirissä liikkuneet mielipiteet:

– Pieni ja sympaattinen festivaali.

Piiraisen mielestä on kunnioitettava saavutus, että Kaamospelejä on pystytty tasaisesti järjestämään vuodesta toiseen.

– Ehkä yksi syy siihen on sekin, että marraskuussa ei Suomen kansanmusiikkikentällä juuri muuta järjestetä.

Hänet itsensä kutsuttiin johtajan puikkoihin vuodeksi 2020, jolloin piti juhlia tapahtuman 30-vuotista olemassoloa, mutta korona tuli ja kuristi bileet aiottua vaatimattomammiksi. Tämän vuoden ohjelmasta onkin haluttu rakentaa Piiraisen mukaan ylistyslaulu pelimannimusiikille.

– Kunnioitamme Vantaan omaa musiikkihistoriaa sillä, että Vantaan pelimannit soittaa konsertin, jossa on vantaalaista perinnemusiikkia ja kertaamme sen myötä Vantaan pelimannien historiaa, eli sitä mistä koko tapahtuma on lähtöisin.

Piirainen soittaa itsekin yhdessä pelimannien kanssa. Muusikko sanoo suorastaan rakastavansa taiteellisen johtajan työtään.

– Minähän saan buukata lempiyhtyeitäni konsertoimaan ja mietin tähän tapahtumaan, mikä on minulle se pelimanniyhtyeiden suurin, eli totta kai, JPP-yhtye Kaustiselta. Sen musiikki on virtuoosimaista, tarkasti soitettua ja korvaa hivelevää ja siitä voi löytää jopa kamarimusiikillisia sävyjä.

Pelimannien ja Piiraisen yhteisesiintymisessä vieraileva vantaalainen kansanlaulaja Amanda Kauranen esittää suomenruotsalaisista kappaleista tehdyn kimaran sekä Herr Peders sjöresa -nimisen viisun.

Kauranen kannustaa niitä, jotka eivät kansanmusiikkikonserteissa käy, rohkaistumaan ja lähtemään Kaamospeleihin.

– Yleensä reaktiona on yllättyminen siitä, että vau, mikä yhteensoitto, mikä svengi, voiko kansanmusiikki olla tällaista, hän kuvaa.

– JPP esimerkiksi vain on niin tykki bändi, että jos on ajatellut kasnanmusiikin olevan hitaiden tempojen yksinkertaista musiikkia, kannattaa lähteä kuulemaan tätä aivan virtuoottista soittamista.

Toinen Kaamospelien pääkonserteista, Nordic Night, tarjoillaan Myyrmäen Lobbyssa.

– Sarah Jane Summersin ja Juhani Silvolan duo tekee huikeata musiikkia, Kauranne hehkuttaa.

Samassa konsertissa esiintyy myös vuoden Etno-Emman voittanut Celenka, joka ammentaa aineksensa karjalaisista, slaavilaisista ja balkanilaisista perinteistä. Ja lopuksi on luvassa vapaat jamit.

Lue myös:

Kaivokselaan tehtävä kulttuuripolku saa sisältöä ihmisten tarinoista – Kansanmuusikko puolestaan löysi kaivoksista mahtavan kaiun ja pohtii Kaivoksela-äänipilven kokoamista eri henkilöiden huhuiluista

Maisteritason beatboxaaja ja modernin kansanmusiikin taitaja kiittää Vantaalla nuorena saamiaan oppeja – "Sain inspiroitua juuri sellaisesta musiikista kuin halusin"