Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kuravellikahvit ovat ohi – Club For Five -yhtyeestä tunnetun vantaalaisen Juha Viitalan uutta soolosingleä sävyttää lasten kasvamiseen liittyvä nostalgia

Pähkinärinteessä asuva baritoni tekee ensimmäistä omaa albumiaan. Se julkaistaan ensi vuonna.

Kun Suomi maaliskuussa 2020 oli mennyt koronan vuoksi kiinni, Juha Viitala lähti kävelylle aivan kotinurkallaan sijaitsevan Lammaslammen maastoon. Lauluyhtye Club For Fiven baritonina tunnettu laulaja hyräili kulkiessaan ja askelten edetessä alkoi kehkeytyä melodia uuteen lauluun samoin kuin sanoituskin.

Viikon ajan kuka tahansa on voinut kuulla, mitä pähkinärinteeläisen luonnon helmassa taannoin syntyi. Viitalan ensi vuonna ulos tulevaa ensimmäistä soololevyä ennakoiva toinen sinkkujulkaisu Nostalgian palasia julkaistiin 4. marraskuuta.

Kappaleella oli alun perin aivan oma spesiaali tarkoituksensa.

– Vanhempi poikani oli tuolloin 8. luokalla ja pääsemässä pian ripille. Halusin antaa kyseisen laulun hänelle rippilahjaksi ja koostin mukaan myös videon hänen senastisen elämänsä varrelta.

Perheen kaksi poikaa ovat nyt 17- ja 16-vuotiaita. Kappaleen tarina on isän mukaan vahvasti molempien inspiroima.

Sanat lähtevät liikkeelle pysäyttävästi: ”Sä et ikinä enää kutsu mua hiekkalaatikolle kuravellikahville.”

– Teema oli pyörinyt mielessäni jo useamman vuoden. Lapset ovat kasvaneet isoiksi, ei leikitä enää hiekkalaatikolla, ei tehdä pyöräretkiä eikä nukuta yhdessä perheenä kolmen tunnin päiväunia. Luulen, että monet isät ja yleensäkin vanhemmat, joiden lapset ovat jo teini-ikäisiä tai yli, pystyvät samaistumaan tähän tarinaan, Viitala pohtii.

– Tilanteeseen liittyy nostalgiaa ja myös kaihoa siihen, että voi kun lapset olisivat vielä pieniä, ja ehkä itsellä jonkinlaista ikäkriisiäkin. Aiheen käsitteleminen laulua kirjoittamalla, laulamalla ja äänittämällä studiossa oli mahtavaa terapiaa, hän naurahtaa.

Nostalgian palasista kirvonneen, keikkailua sisältäneen soolouransa aikana Viitala on saanut kappaleesta paljon liikuttunutta palautetta.

– Eräs ystäväni puolestaan totesi hienosti, että pitää muistaa elää tässä hetkessä, sillä tällä hetkellä elämme tulevaisuuden nostalgian palasia. Tämä rohkaisu sopii varmasti meille kaikille isillekin. Pitää tarttua hetkeen ja olla siinä läsnä.

Valkeakoskelta lähtöisin olevan Viitalan molemmat pojat ovat paljasjalkaisia pägyläisiä.

– Muutimme Pähkinärinteeseen puoli vuotta ennen vanhemman poikamme syntymää ja olemme viihtyneet erittäin hyvin. Kaikki peruspalvelut ovat olleet lähellä, ja Myyrmäkeenkin pääsee nopeasti. Idyllinen ja viihtyisä Lammaslampi on myös meille tosi tärkeä.

Viitala sanoo joskus kuulleensa heiton ”Vantaa on lantaa”.

– Itse olen kääntänyt sen kuulumaan ”Vantaa antaa”.

Viitala on esiintynyt Club For Fiven riveissä 12 vuotta ja jatkaa edelleen. A cappella -tyylilaji vaatii kurinalaisuutta. Kaikki musiikissa ja tekemisessä on pilkun päälle sovitettua, sillä ajoitusten ja vireen pitää pysyä tiukasti kasassa.

– Ei se silti vuosienkaan jälkeen tylsää ole, vaikeata kyllä välillä ja raskastakin. Mutta ehkä me kaikki Clubissa olemme sen tyylisiä ihmisiä, että nautimme paljosta treenaamisesta ja siitä että saamme homman toimimaan. Se palkitsee.

Pieniä virheitä voi silti aina tulla, ja ne on Viitalan mukaan vain opittava hyväksymään.

– Jonkun väärän äänen laulaminen on ohimenevä juttu, ja harvoin yleisö pieniä virheitä edes huomaa.

Joskus voi myös tulla täysi blackout ja sanat unohtuvat jossain kohtaa täysin. Viitalalle kävi kerran niin Varpunen jouluaamuna -laulussa.– Se on vieläpä oma soolonumeroni, jonka olin laulanut jo satoja kertoja aikaisemmin.

– Improvisoin siihen sitten vain uuu-uuu-ääntelyä, ikään kuin se olisi ollut kohtaan ihan harkiten tarkoitettu. Toivon mukaan moni kuulija vain tuumaili, että onpas tässä nyt vähän erikoinen sovitus.

Club For Five -yhtyeen joulukiertue alkaa Kulttuuritalo Martinuksesta (Martinlaaksontie 36) pe 2. joulukuuta klo 19. Liput: Lippu.fi.

Lue myös: Kun Suomi vielä lomailee, Club For Five on jo joulufiiliksissä – "Niin se vain menee"