Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin hurjasti asuntolainojen korot ovat tänä syksynä kallistuneet – Ruoan hinta ennätyksellisessä nousussa

Kuluttajahinnat jatkoivat lokakuussa nousuaan ja nyt inflaatiota kiihdyttävät myös lainojen koron nousu, kertoo Tilastokeskus.

Asuntolainojen korot ovat kivunneet viime vuoden lokakuuhun verrattuna peräti 67 prosenttia ja kulutusluottojenkin 24 prosenttia.

– Nousu toki oli jo odotettavissa, koska Euroopan keskuspankki nosti syyskuussa ohjauskorkojaan toistamiseen tänä vuonna. Kuitenkin on hyvä myös muistaa, että korkotasot ovat yhä kohtuullisen matalia: asuntolainojen keskikorko 1,3 prosenttia ja kulutus- ja muiden luottojen keskimäärin 3,5 prosenttia. Nämä ovat melko pieniä korkoasteita, kun muistelee 1980-luvun huippukorkoja, sanoo tiedotteessa Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen.

Energian hintojen vuosimuutokset ovat myös olleet huomattavia.

Sähkön hinta on kivunnut 41 prosenttia.

Diesel-autoilijoita on kuritettu kolmanneksen (33 prosenttia) hinnannousulla, bensiinin hinta on noussut noin kuudenneksen (15 prosenttia). Kevyen polttoöljyn hinnannousu on ollut peräti 69 prosenttia.

Ruoan hinta on nyt jopa ennätyksellisessä nousukiidossa, sillä näin nopeasti ruoka ei aiemmin 2000-luvulla ole kallistunut. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet vuoden takaisesta 15,7 prosenttia, peruselintarvikkeiden hinnat vielä nopeammin.

Yli 20 prosenttia ovat kallistuneet jauhot ja muut viljat, pizzat ja suolaiset piirakat, liha, leikkeleet ja kala, maitotuotteet, kananmunat, voi sekä kahvi.