– Ja sitten meillä on Keski-Suomessa tämmöinen äijä, joka laittoi just Suomen top kymppiin seittemän biisiä, ja Emman voitto, ja mulla on kaikkee – mää oon ehkä tän vuoden kuunnelluin suomalainen sooloartisti, ja multa on tullut ihan uskomattoman menestyksen saattelema levy! Ja sit sää soitat mulle ja kysyt, että onko se tullut ulos jo.
Sunnuntain kuumin puheenaihe oli Aleksi Lehikoisen Keskisuomalaisen kulttuuriavustaja Jemo Kettuselle suuntaama tylytys. Keskisuomalainen julkaisi värikkään haastattelun sellaisenaan.
Hetkinen: Aleksi kenen? Paremmin kellot soivat, kun Lehikoista kutsuu artistinimellään Gettomasa.
Vaikka Lehikoisen synnyinlähiö eli Jyväskylän Kortepohja ei olekaan ihan suoraan verrattavissa New Yorkin Bronxiin, hakee mies tyyliään vahvasti sieltä suunnalta. Räppiä seuranneet tietävät, että niin sanottu biiffi – kansankielellä riidan haastaminen – kuuluu räppikulttuuriin olennaisena osana. Skenessä tärkeimpiä asioita on se, että pystyy todistamaan mahdollisimman monin tavoin olevansa katukulttuurin kovin jätkä.
Sen tyylin Gettomasa onkin ottanut hanskaan varsin hyvin. Kettunen menee tekemään haastattelussa yhden virheen: hän ei muista, että Gettomasan uusin levy on jo julkaistu. Toden totta: pitkäsoitto nimeltään Vastustamaton on julkaistu 4. marraskuuta, ja Kettusen haastattelu julkaistaan 13. marraskuuta. Puhelinhaastattelu on tehty joskus näiden päivämäärien välisenä aikana.
Vauhtiin päästyään "Masa" alkaa pian tulkita toimittajan kysymyksiä omaan tapaansa.
– Sullahan on livebändi siellä messissä, teillä on ollut tässä treenejä..., saa Kettunen aloitettua kysymyksensä.
– Siis Ville, mulle soittaa Keskisuomalaisesta äijä ja kysyy, että onks multa tullut levy ulos, ja se sanoo mulle, että sulla on varmaan livebändi messis…
Kuten lukija huomaa, Kettusen muotoilu ei ollut "sulla on varmaan livebändi", vaan hänellä oli varma tieto livebändistä. Nämä huomiot ovat kansalaiskeskustelussa tuntuneet menevän monilta haastattelun lukeneilta ohi: moni on kritisoinut avoimesti myös Kettusen ammattitaitoa.
Sittemmin Gettomasa kuin varmasti myös Keskisuomalainen on saanut kohusta huomion irti. Varmasti on niin, että viimeistään nyt tavallisellekin musiikin kuuntelijalle on selvää, kuka on Gettomasa – tai ainakin sinnepäin. Taatusti myös Keskisuomalaisen juttu on ollut yksi vuoden luetuimpia verkkojuttuja.
Seuraava kysymys on, jääkö kohu artistin kannalta positiivisen vai negatiivisen puolelle. Muistetaan, miten 1990-luvun lopulla muuan Apulanta-yhtye hyödynsi samankaltaisia konsteja noustessaan valtakunnan kärkinimien joukkoon, Klamydia samaten. Hyökkäys on usein paras puolustus – ainakin sillä saa tarpeen vaatiessa hirveästi huomiota. Ja huomio auttaa siinä, että pankkimatkat kuluvat naurun maailmassa eivätkä itkua vääntäen.
Olennaisin seurattava seikka on se, miten suomalaiset ottavat vastaan Gettomasan reaktion, jonka monet ovat jo tyypitelleet kansankielisesti sanottuna kusipäisyydeksi. Suomessa on nimittäin pitkät perinteet siitä, ettei liika keuliminen välttämättä kannata, jos kansansuosiota tavoittelee.
Elvis Presley saattoi kulkea nokka pystyssä Las Vegasissa, ja Oasis-yhtye meni kunniansa päivinä Knebworthin keikalle 250 000 ihmisen eteen siten, että he kulkivat backstagen ja lavan välisen matkan helikopterilla. Helikopterilla! En tiedä, haaveilisiko Gettomasa tällaisesta tulevaisuudesta, mutta voi olla että Suomessa sellaisen toteutuminen voi olla epätodennäköisen tien takana.
Mitä sitten olisin itse tehnyt tilanteessa, jossa haastattelu olisi lähtenyt siinä määrin lapasesta kuin mitä se lähti Lehikoisen ja Kettusen välillä? Jokseenkin seuraavasti.
– Kuule Aleksi, olen pahoillani että muistin väärin sen että se sun levy on jo ilmestynyt. Päästäänkö me asiasta kuitenkin tässä yli, vai kirjoitanko kulttuurisivulle jonkun muun jutun ja lopetetaan puhelu tähän?
Reaktio olisi kenties ollut tylsä, eikö totta? Ainakin huomio siinä olisi jäänyt saamatta. Niin Masalta kuin medialtakin.
Ja ilman huomiota kukaan ei kuule huutoasi. Sellainen maailma on.
Tämä lehti kuuluu Etelä-Suomen Mediaan, joka kuuluu Keskisuomalaisen kanssa samaan konserniin eli Mediatalo Keskisuomalaiseen.