Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa päätti sallia talvikeinunnan leikkipuistoissa – Kunnossapitopomo: Muita vuodenaikoja isommat tapaturmariskit on huomioitava

Vantaan leikkipuistojen keinut ovat jatkossa käytössä myös talvella.

Kaupunki päätti, ettei se enää poista keinuja talveksi turvallisuussyistä. Keinut ovat olleet pois käytöstä suunnilleen joulukuusta maalis–huhtikuuhun.

Päätös koskee Vantaalla yli 500:aa keinua 147 puistoleikkipaikassa.

Päiväkotien ja koulujen keinut ovat olleet käytössä talvisin tähänkin asti, koska niiden pihoja pidetään talvisaikaan kunnossa.

Vantaan kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö kertoo, että leikkipuistojen keinujen siirtelyurakkaan on masinoitu vuosittain useita kaupungin työntekijöitä. Jatkossa he voivat käyttää näistä tehtävistä vapautuneet työtunnit muihin huolto- ja puhtaanapitotöihin.

Mitään kustannusvaikutuksia talvikeinunnan sallimisella ei Vätön mukaan ole.

Leikkipuistoissa ei ole yleistä talvikunnossapitoa. Mikä on kaupungin tai lasten kanssa leikkivän aikuisen vastuu mahdollisessa tapaturmatilanteessa?

– Vastuukysymykset eivät liene ihan yksioikoisia. Mahdolliset vahinkotapaukset tullaan käsittelemään aina tapauskohtaisesti. Toivottavasti niitä ei tapahdu, Vättö sanoo.

Vätön mukaan kaupungin tiedossa ei ole, että Vantaalla olisi tapahtunut viime vuosina keinumisonnettomuuksia.

Kaupunki katsoo riskien arvioinnin tuloksena, ettei talvikeinuminen aiheuta sellaisia turmariskejä, etteikö sitä voisi sallia.

Näin Vantaa päätyi tulkitsemaan lainsäädäntöä ja turvallisuusvaatimuksia samalla tavalla kuin muut Suomen suuret kaupungit.

Vättö arvioi kuitenkin, että talvella tapaturmariskit voivat olla suuremmat kuin muina vuodenaikoina. Lasten kanssa leikkivien aikuisten onkin oltava valppaita, jottei talvikeinunnassa satu tapaturmia.

– Keinumisriskit keskittyvät varmaan suurimmalta osalta keinusta putoamiseen. Keinujen alla on turva-alusta, joka kesäaikana joustaa ja vähentää mahdollisen törmäyksen kovuutta. Talvella puolestaan turva-alusta ja muu maa saattaa olla jäätynyttä ja joustamatonta, jolloin törmäys pintaan on reilusti kovempi, Vättö vertaa.

Talvisin myös keinujen vapaa väli niiden alapuolella ja sivuilla on todennäköisesti pienempi kuin kesäisin.

– Tällöin keinujan jalat, kädet tai vaatteet saattavat osua hallitsemattomasti maahan tai lumeen, jolloin voi syntyä vahinkotilanteita. Lisäksi vaatteet voivat kiinnittyä keinurakenteisiin pakkasen takia, Vättö selvittää.

Vantaa päätti sallia talvikeinumisen, koska joukko Vantaan kaupunginvaltuutettuja teki aloitteen keinujen pitämiseksi käytössä. Myös asukkaat ovat toivoneet talvista keinumismahdollisuutta.

Muutosta harkitessaan Vantaa kysyi kokemuksia muista kaupungeista, joissa on pidetty keinut käytössä myös talvella.