Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi ehdotus: Lääkärikäynnin hinta pysyy vantaalaisille ennallaan – perumatta jätetty aika hoitajan vastaanotolle tuo tuplasakon

Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen maksimikorotukset eivät ole sittenkään toteutumassa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö ehdotti talousarvioesityksessään marraskuun alussa, että sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut nostetaan pääosin niin korkeiksi kuin asiakasmaksulaki mahdollistaa.

Lue lisää: Lääkärimaksut uhkaavat nousta ensi vuonna Vantaalla – "Korotukset ovat mielestäni maltillisia"

Vantaa ja Keravan aluevaltuuston poliittiset ryhmät ovat kritisoineet aikeita korottaa maksuja.

Lue lisää: Nousevatko lääkärimaksut Vantaalla? Päättäjät kritisoivat korotusaikeita

Hyvinvointialuejohtaja muutti esitystään siten, että asiakasmaksut eivät lähtökohtaisesti tule nousemaan nykyisestä. Eurot, jotka olisivat tulleet korotuksista, korvataan lainalla.

Aluehallitus päätti maksuista osaltaan keskiviikon kokouksessaan. Lopullisen päätöksen tekee aluevaltuusto, joka käsittelee asiakasmaksuja ensi tiistaina.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Ahon mukaan maksut tulevat pysymään valtaosin Vantaan kaupungin nykyisellä tasolla. Vantaan ja Keravan maksut ovat vaihdelleet eri palveluissa.

Terveysaseman lääkärikäynnin maksuksi on tämän hetkisen ehdotuksen mukaan tulossa 16,70 euroa, joka on Vantaan kaupungin maksutaso tälläkin hetkellä. Keravalla lääkärimaksu on 16,40 euroa. Alunperin ehdotettu maksimimaksu olisi ollut 20,90 euroa. Lääkärikäynneistä tulee maksaa vuodessa kolme ensimmäistä käyntiä.

Hammaslääkärissä käynti tulisi ehdotuksen mukaan maksamaan 12 euroa. Maksu on ollut Vantaalla 10,60 euroa ja Keravalla 13,30 euroa. Vantaalaisille maksu on siis hieman nousemassa.

Sen sijaan Keravalla esimerkiksi puheterapiasta on tullut 9 euron lasku, kun taas vantaalaisille palvelu on ollut ilmainen. Myös hyvinvointialueella puheterapiaan ehdotetaan pääsevän maksutta.

Hinnastossa maksuttomiksi palveluiksi on ehdotettu päivä- ja työtoiminnan aterioita sekä lapsiperheiden jatkuvia ja säännöllisiä kotona annettavia palveluita.

– Nämä katsottiin yksimielisesti ennaltaehkäisevinä toimina, Raja-Aho selvittää.

Korotusta ehdotetaan käyttämättä jätetyn terveysaseman hoitajan käynnin sakkomaksuun. Maksu käyttämättä jätetystä käynnistä on tällä hetkellä 25 euroa. Nyt sakko halutaan yhtä suureksi kuin käyttämättä jätetty lääkärin käynti on eli 51,50 euroa.

– Kaikkien palveluntarjoajien aika on yhtä arvokasta. Meillä ei ole varaa tyhjäkäyntiin, Raja-Aho perustelee.

Asiakasmaksujen osuus hyvinvointialueen tuloista on kaikkiaan reilu 47 miljoonaa euroa.