Kohtauslääkkeiden liiallinen käyttö altistaa lääkepäänsärylle ja sen myötä migreenin kroonistumiselle. Asiasta kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tiedotteessaan.
Krooninen migreeni onkin sairauden vaikein muoto, jossa potilailla on migreenioireita lähes jatkuvasti ja jolloin potilaan voi olla vaikea erottaa, milloin edellinen kohtaus loppuu ja seuraava kohtaus alkaa.
Migreenin tyypillisiä oireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja aistiyliherkkyys. Noin kolmasosalla migreenipotilaista on kohtausten alussa niin sanottu aura, jonka tyypillisin ilmemenemismuoto on laajeneva sahalaitakuvio näkökentässä.
Migreeni on hyvin yleinen sairaus. Noin 18 prosenttia naisista ja 6 prosenttia miehistä sairastaa sitä ainakin jossain elämänvaiheessa. Migreenin aktiivisuus ja siten sen vaikutus elämään vaihtelee huomattavasti eri ihmisten välillä – ja myös samalla ihmisellä eri elämänvaiheissa.
– Satunnaisesti oireilevan migreenin hoidon kulmakiviä ovat kohtauksille altistavien tekijöiden välttäminen ja tehokas kohtaushoito, kuten tulehduskipulääkkeet tai triptaanit, kertoo neurologian erikoislääkäri Ville Artto HUSin tiedotteessa.
Arton mukaan aktiivisemman migreenin hoidon perusta on kohtauksille altistavien tekijöiden välttämisen lisäksi estohoito lääkkeillä ja toisaalta migreenin kroonistumiselle altistavien tekijöiden huomioiminen.
Ensimmäiset uudet lääkkeet eli gepantit ovat saaneet myyntiluvan tänä syksynä. Gepantteja voidaan käyttää sekä migreenin kohtaus- että estohoitoon. On mahdollista, että ne ovat turvallisempia kuin nykyiset täsmälääkkeet myös sellaisilla potilailla, joilla on valtimotauti.
Lisäksi on mahdollista, että gepantit eivät altista lääkepäänsärylle.