Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa listasi toiveensa eduskuntavaalien jälkeiselle hallitukselle

Vantaan kaupunki on jo valmiina esittämään tavoitteitaan uuteen hallitusohjelmaan, vaikka eduskuntavaaleihin on aikaa runsaat neljä kuukautta eikä tulevan hallituksen kokoonpanosta voi esittää kuin veikkauksia ja kannatuskyselyjä.

Mutta valmiina pitää olla. Omat tavoitteet on jo tässä vaiheessa tuotava esille ja kerrottava niistä muun muassa puolueille ja ministeriöille.

– Nyt olisi viimeinkin aika muistaa pääkaupunkiseutua ja suuria kaupunkeja, vetoaa Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Vantaan tavoitteissa painottuvat erityisesti vieraskielisten asiat, raiteet sekä koko Helsinki-Vantaan lentoaseman alueen kehittäminen. Vantaa kaipaa valtionosuusjärjestelmän uudistamista niin, että se huomioi metropolialueen erityispiirteet, kuten väestönkasvun ja vieraskielisten suuren määrän. Muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvia asuu Vantaalla 23 prosenttia väestöstä, kun koko maan osuus on 8,3 prosenttia.

– Maahanmuutto ei ole enää projekti vaan pysyvä tila, Viljanen muistuttaa.

Lue myös: Työvoimapulan kanssa tuskaileva Vantaan henkilöstöpomo syyttää valtiovaltaa – "Jos minulla olisi taikasauva, niin tuon muuttaisin ensimmäisenä"

Konkreettisena parannuksena ehdotetaan muun muassa valtionosuuden perushinnan tuplaamista, kun vieraskielisten lasten ja nuorten osuus ylittää 20 prosenttia varhaiskasvatuksessa ja kouluissa.

Uudelta hallitukselta vaaditaan myös korkeakoulujen aloituspaikkojen ja täydennyskoulutuksen lisäämistä pääkaupunkiseudulla. Varhaiskasvatuksen koulutuspaikkojen määrä on nostettava puolitoistakertaiseksi, koska jo nyt alalla on valtava pula työntekijöistä eikä se tule helpottamaan.

Pelkästään Vantaalle tarvitaan noin tuhat uutta varhaiskasvatuksen ammattilaista vuoteen 2030 mennessä ja koko pääkaupunkiseudulle yli 6 000.

Lue myös: Vantaalla on huutava pula päiväkotien opettajista – Riittääkö aloituspaikkojen lisääminen kuromaan vajetta umpeen?

Myös työlupien saantia pitää nopeuttaa. Viljanen ehdottaa, että maahantuloedellytysten tarkistamien jälkeen isot kaupungit voisivat itse myöntää työluvat osana työvoimapalveluiden muutosta.

Vantaa haluaa lisäksi ratikalle varmistuksen 30 prosentin valtionrahoituksesta ja tuen uudelle Ilmailumuseolle.