Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätti-investointi tekee Länsi-Vantaalla asuvien jätevesistä uimakelpoisia – Yli 500 miljoonaa euroa maksanut puhdistamo otetaan käyttöön

Länsivantaalaisten ja espoolaisten jätevedet puhdistetaan jatkossa niin tehokkaasti, että ne täyttävät uimavedeltä vaaditut kriteerit.

Tästä on kiittäminen Espoon Blominmäessä, aivan Kehä III:n tuntumassa sijaitsevaa HSY:n uutta vedenpuhdistamoa, joka otetaan asteittain käyttöön loppusyksyn aikana.

Tällä hetkellä uuteen puhdistamoon johdetaan jo pohjoisespoolaisten ja länsivantaalaisten jätevedet. Kun valtava laitos on täydessä käytössä, se puhdistaa Espoon, Länsi-Vantaan, Kirkkonummen, Siuntion ja Kauniaisten yhteensä noin 400 000 asukkaan jätevedet.

Puhdistus tapahtuu Blominmäen kallioon louhitussa noin 10 hehtaarin laajuisessa luolastossa. Sinne jätevesi johdetaan Suomenojalta syvimmillään 21 metrissä kulkevaa tunnelia pitkin. Viemäritunneleita on yhteensä noin 20 kilometriä ja ne ovat niin isoja, että niitä pitkin pystyy ajamaan louherekalla.

Puhdistamossa jätevesi kulkee noin vuorokauden aikana usean eri käsittelyprosessin läpi. Tämän jälkeen vesi lähtee toista tunnelia pitkin takaisin Suomenojalle. Siellä jätevesi johdetaan vielä UV- eli ultraviolettisäteilytykseen, joka tekee siitä uintikelpoista tuhoamalla kaikki bakteerit.

– Jos vedet jouduttaisiin jostain poikkeuksellisesta syystä laskemaan mereen jo Suomenojalla, ei lähistön uimarantoja tarvitsisi sen vuoksi sulkea, kertoo puhdistamohanketta johtava Jukka Yli-Kuivila HSY:ltä.

Suomenojalle jätevesiä ei kuitenkaan lasketa, vaan ne johdetaan yli 8 kilometrin pituista meritunnelia pitkin purkupisteeseen Gåsgrund-saaren ulkopuolelle.

Paitsi bakteereista, jätevesi on puhdistettu myös Itämerta kuormittavista ravinteista. Blominmäessä jätevedestä pystytään poistamaan 96 prosenttia fosforista ja orgaanisesta aineesta ja yli 90 prosenttia typestä.

Tällä on merkitystä, sillä 400 000 asukkaan tuottama jätevesien määrä on valtava. HSY:n arvion mukaan puhdistamon läpi tulee vuorokaudessa kulkemaan noin 100 000–150 000 kuutiota jätevettä. Määrä vastaisi noin 10 000 loka-autollista.

Uudella puhdistamolla onkin HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Mari Heinosen mukaan suuri merkitys rannikkovesille. Vaikka asukasmäärä ja jäteveden määrä tulevaisuudessa kasvavat, sekä asukaskohtainen kuormitus että kokonaiskuormitus Itämereen vähenevät nykyisestä, erityisesti typen osalta.

– Suomenojan puhdistamokin oli tehokas, mutta tämä on Itämeren kannalta suuri hyppäys parempaan, Heinonen toteaa.

Blominmäen puhdistamo on HSY:n kautta aikain suurin investointi, jonka lopullinen hintalappu tulee olemaan noin 510 miljoonaa euroa.

Hankkeen kustannukset ovat kasvaneet matkan varrella huomattavasti. HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fredin mukaan nousuun ovat vaikuttaneet muun muassa rakentamiskustannusten kallistuminen sekä se, että urakoiden laajuutta arvioitiin alunperin väärin.

HSY on rahoittanut investointeja pitkälti lainarahalla. Kaikkeen se ei kuitenkaan riitä. Esimerkiksi vesi- ja jätevesiverkostojen perusparannuksista joudutaan tinkimään.

–  Seuraavalla investointikaudella verkostojen kunto ei parane. Peruskorjauksia tehdään kyllä, mutta ei niin paljoa kuin olisi tarve, Fred toteaa.

Espoossa huolta ovat aiheuttaneet jätevesien ylivuodot. Fred huomauttaa, että näiden osalta hankkeita on jo käynnissä ja ylivuodot tulevat niiden myötä vähenemään.