Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Milloin Vantaalla keskimäärin sataa ensilumi? – "Ilmastonmuutos näkyy jo"

Nykyisin ei ole tavatonta, että Vantaalla sataa ensilumi vasta joulukuussa.

Tarkasteltaessa havaintoja vuodesta 1960 alkaen, on ensilumi satanut Vantaalla lokakuussa 18 kertaa, marraskuussa 35, joulukuussa kahdeksan ja tammikuussa yhden kerran.

– Keskimäärin ensimmäinen ehjä lumipeite sataa Vantaalle marraskuun puolivälin tienoilla, meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta toteaa.

Aikaisin ensilumi on satanut Vantaalle 11. lokakuuta vuonna 1973. Lokakuun alkupuolella eli 12. lokakuuta ensilumi satoi niin ikään vuonna 1992. Ennen lokakuun puoliväliä ensilumesta nautittiin Vantaalla myös 1976. Silloin havainto tehtiin 14. lokakuuta.

Vuoden alkupuolella ensilumi on satanut Vantaalle vain kerran, 2. tammikuuta vuonna 2015.

– Toiseksi myöhäisin ensilumi satoi Vantaalle 29. joulukuuta 2020 ja kolmanneksi myöhäisin 25. joulukuuta 2000.

Joulukuussa ensilumi on satanut Vantaalle kahdeksan kertaa. Valta lisää, että niistä kuusi on tullut 2000-luvulla. Tammikuun havainto on muutaman vuoden takaa.

– Siinä mielessä ilmastonmuutos näkyy jo Vantaalla. Ensilumen sataminen siirtyy pikku hiljaa myöhäisemmäksi.

Lue myös: Kunnon lumipyry tulossa! Kesärenkailla ei ole viikonloppuna mitään asiaa liikenteeseen

Vantaan liikuntapomo toppuuttelee huolia energian kulutuksesta ja vakuuttaa, että lumitykit kuluttavat hyvin vähän sähköä – "Ei täällä turhia euroja tykitetä"