Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan rajan tuntumaan suunniteltu harrastusrata herättää raivoa – ”Uskomattoman hullu suunnitelma”

Vantaan rajan tuntumaan Paloheinänmäelle suunniteltu uusi frisbeegolf-kenttä saa raivokasta palautetta Helsingin kaupungin verkkokommentointipalstalla. Puoltaviakin mielipiteitä on, sillä täysmittainen 18-väyläinen rata parantaisi lajin harrastuspaikkojen tarjontaa.

Suuttumusta herättää kentän sijoitus tärkeälle ulkoilualueelle, sekä etenkin se, että kaupunki kertoo joutuvansa radan vuoksi kaatamaan joitakin puita, ei kuitenkaan täysikasvuisia.

– Uskomattoman hullu suunnitelma. Tuhoaisi täysin suositun ja ruuhkaisen liikuntapaikan muilta liikkujilta ja pilaisi jälleen ison palan Keskuspuiston luontoa, kirjoittaa yksi kommentoija.

Usea kyseenalaistaa sen, onko uusia toimintoja jatkuvasti työnnettävä helsinkiläisten tärkeimmille luontoalueille.

Erityisesti huonona pidetään sitä, että yksi kentän radoista kulkisi suoraan Paloheinän pulkkamäen poikki. Koska innokkaimmat heittävät kiekkoa läpi vuoden, kaupunki kertoo, että korit poistettaisiin alueelta talveksi, jotta pulkkailu onnistuu.

Moni kuitenkin huomauttaa keskustelussa, että rinteessä liikutaan kaikkina vuodenaikoina. Siellä ulkoilevat niin perheet, lapsiryhmät kuin mäkijuoksua harrastavatkin.

– Nykyään siellä lapset ja joskus aikuisetkin kirmaavat vapaasti rinteillä ja nauttivat luonnosta. Rata rajoittaisi merkittävästi mäen käyttöä liikuntakohteena ja loisi turvallisuusriskin niille, jotka sinne enää uskaltaisivat, yksi kaupunkilainen ihmettelee keskustelussa.

Siltamäen rata muistuttaa sotatannerta.

– Ei voi olla niin, että yhden marginaalilajin harrastajat saavat laajat alueet käyttöönsä, kun tavallisten ulkoilijoiden käytössä olevia puistoja nakerretaan jatkuvasti, kiteyttää toinen.

Keskustelijat myös muistuttavat lieveilmiöistä, joita ”fribailu” tuo tullessaan.

– Lähellä Siltamäen kenttää asuvana sanon, että tällaiset kentät pitää järjestää paikkoihin missä muut eivät liiku. Siltamäessä kiekot lentelee kevyen liikenteen väylille ja viljelypalstoille. Lisäksi rata muistuttaa sotatannerta: tiellä olleet puut kaadettiin surutta ja kulkuväylillä lilluu muta. Muut ihmiset eivät voi enää nauttia puistosta, eräs kertoo.

– Roskaaminen on lisääntynyt älyttömästi näillä alueilla, samoin muu sotku (kyllä, kaljoitellessa ja frisbeetä nakellessa tulee usein pissahätä), toteaa toinen viitaten Länsi-Helsingin frisbeegolfkenttiin.

– Sijainti on erinomainen ja asettuu hyvin pk-seudun muihin ratoihin nähden. Maasto vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja sopivalta radalle. Toivottavasti muiden alueen käyttäjien turvallisuus otetaan vakavasti, kirjoittaa yksi hankkeen kannattaja.

Nyt vireillä oleva hanke perustuu siihen, että helsinkiläiset äänestivät Omastadi-budjetoinnissa jatkoon idean ”frisbeegolfrata Keskuspuistoon”. Projektijohtaja Sari Knuuti Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että hanke meni läpi 583 äänellä, joten paine sen toteuttamiseksi on suuri.

Knuutin mukaan rataa toivotaan harrastajien parissa hartaasti, eikä liikuntapuistotoiminnoille varatulla Paloheinän täyttömäellä ole arvokkaita luontokohteita, jonka vuoksi se soveltuu tarkoitukseen hyvin.

– Kun viheralueiden määrä pienenee asukasta kohti väkiluvun kasvaessa, virkistysalueille tulee vääjäämättä enemmän käyttöä ja eri lajeja on voitava sijoittaa tiiviimmin toistensa lomaan. Tulevaisuudessa meidän tulee sopeutua eri lajien ja toimintojen tiiviiseenkin lomittumiseen ja toivomme, että ymmärrys toimijoiden ja harrastajien välillä paranisi, vaikkei itse lajia harrastaisikaan, Knuuti lausuu.

Hän huomauttaa, että frisbeegolf sopii kaikenikäisille ja on edullista – laji houkuttaa myös nuoria, jotka muuten liikkuisivat vain vähän.

– Väylät kulkevat luonnonmaastossa, puiden lomassa ja puut tuovat peliin oman tärkeän haasteensa. Maanpintaa suojataan kulumiselta hakepoluilla. Väylistä iso osa sijoittuu niitylle.

Knuuti toteaa, että viime kädessä päätöksentekijät lautakunnassa päättävät toteuttamisesta. Kerro kantasi -kyselyn tulokset kootaan vuorovaikutusraporttiin yhdessä muun palautteen kanssa, ja raportti annetaan lautakunnalle ennen päätöksentekoa.

Palautteen perusteella voidaan Knuutin mukaan vielä kehittää esimerkiksi väylien sijoittelua, huomioida eri lajien välisiä konfliktipisteitä ja pyrkiä parantamaan turvallisuuden kokemusta muiden lajien käyttäjissä.

Kuuleminen on auki kerrokantasi.hel.fi-sivuilla 21. marraskuuta asti.