Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Raamatun arvoja korostavat konservatiivit voittivat seurakuntavaalit Vantaalla – Laiskimpia äänestäjiä olivat tikkurilalaiset

Raamatun arvoja korostava ja konservatiiviseksi luonnehdittu Sanasta elämään jatkaa Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston suurimpana ryhmänä. Ryhmä sai eniten paikkoja myös seurakuntaneuvostoissa.

Kaikkien Vantaan seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon ja kunkin vantaalaisen seurakunnan omaan kirkkoneuvostoihin valittiin päättäjät seurakuntavaaleissa, joiden varsinainen vaalipäivä oli sunnuntaina 20. marraskuuta.

Sanasta elämään -ryhmä sai kirkkovaltuustoon 16 paikkaa eli saman verran kuin edellisissä vaaleissa. Kirkkovaltuustossa on yhteensä 51 paikkaa.

Toiseksi suurimman ryhmän yhteiseen kirkkovaltuustoon sai muun muassa kokoomuslaisista ja perussuomalaisista koostuva Kokoava seurakunta, joka sai 10 paikkaa.

Uudistushenkinen Tulkaa kaikki -ryhmä kasvatti paikkojensa lukumäärää yhdellä. Nyt sillä on yhdeksän paikkaa.

Sosialidemokraattinen seurakuntaväki sai yhden lisäpaikan, paikkoja on nyt seitsemän. Avoin seurakuntaväki sai neljä paikkaa, kaksi vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Hämeenkylän huominen sai kaksi paikkaa.

Vantaan seurakuntaneuvostoihin Sanasta elämään sai 24 paikkaa, Tulkaa kaikki sai 20 paikkaa, Kokoava seurakunta sai 15 paikkaa ja sosialidemokraattinen seurakuntaväki 13. Avoin seurakunta ja Hämeenkylän huominen saivat kumpikin kahdeksan paikkaa.

Kirkkovaltuustoon, seurakuntaneuvostoon tai molempiin valittujen joukossa on monia kuntapolitiikastakin tuttuja nimiä, kaupunginvaltuutettuja, entisiä kaupunginvaltuutettuja ja varavaltuutettuja.

Valituiksi tulivat muun muassa Elina Nykyri, Emmi Pajunen ja Eve Rämö Tulkaa kaikki -listalta, sosiaalidemokraattinen seurakuntaväki -listalta valittiin Salla Lindblad-Palo ja Tarja Eklund. Kokoavan seurakunnan listalta löytyy nykyisiä ja entisiä kuntapäättäjänimiä: Timo Auvinen, Heli Hakala, Lauri Kaira, Paula Lehmuskallio, Kai-Ari Lundell, Jukka Nevala, Anitta Orpana ja Markku Weckman. Sanasta elämään -ryhmän listalta läpi menivät Jouko Jääskeläinen, Loviisa Kaartokallio ja Tiina Tuomela.

Vantaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Filip Godlewski tuli valituksi Tulkaa kaikki -listalta Rekolassa sekä kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon

Godlewskin lisäksi valituksi tuli kolme muuta alle 20-vuotiasta vantaalaista. 18-vuotias Eeva Öystilä Rekolan seurakunnan Tulkaa kaikki -listalta. Hakunilan seurakuntaneuvostoon valittiin 18-vuotias Emil Hamström (Avoin seurakunta) ja Korson seurakuntaneuvostoon 18-vuotias Benjamin Puskala (Tulkaa kaikki).

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston vaalin ääniharavaksi nousi sosialidemokraattisen seurakuntaväen Ulla-Maija Kopra Vantaankosken seurakunnasta. Hän sai yhteiseen kirkkovaltuustoon 176 ääntä. Toiseksi eniten ääniä keräsi Avoimen seurakunnan Salla Poropudas Hakunilan seurakunnasta. Hänen äänisaaliinsa oli 161 ääntä.

Äänestämässä kävi 8082 vantaalaista seurakuntien jäsentä. Äänestysprosentti oli 8,4. Äänestysprosentti oli alhainen, mutta ei juurikaan poikennut viime vaaleista. Vuonna 2018 Vantaan äänestysprosentti oli 9,0.

Tikkurilalaiset kävivät uurnilla laiskimmin, äänestysprosentti oli vain 7,2. Ahkerimmin äänestettiin Hämeenkylässä, siellä äänestysprosentti oli 10,6. Kaikissa muissa Vantaan seurakunnissa äänestysaktiivisuus jäi alle 10 prosentin. Hakunilassa se oli 9,2, Korsossa 9,1, Rekolassa 8,6 ja Vantaankoskella 8,3.

Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa ei ollut äänestystä, koska ehdokkaita oli vähemmän kuin jaossa olevia paikkoja.

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää myös 16–17-vuotiaat. Vantaalla äänioikeutetuista alaikäisistä äänesti 5,1 prosenttia.

Vantaan äänestysprosentti jäi koko Suomen äänestysprosentista. Seurakuntavaalien alustava valtakunnallinen äänestysprosentti on 12,7, Edellisissä seurakuntavaaleissa vuonna 2018 se oli 14,4.

Espoossa ja Helsingissä käytiin äänestämässä ahkerammin kuin Vantaalla. Espoon äänestysprosentin ollessa 9,3 ja Helsingin 10.

Suomesta löytyy myös seurakuntia, joissa uurnilla käy jopa yli kolmannes äänioikeutetuista. Niin oli näissäkin vaaleissa. Taivalkoskella ja Kinnulassa äänestysprosentti oli 36. Yli 30 prosentin pääsivät myös Kaskinen (35), Perho (35), Punkalaidun (34), Kustavi (34), Toivakka (33) ja Luoto (31).

Tarkemmat tulokset: www.seurakuntavaalit.fi/tulokset