Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiekko-Vantaan pistelinko paljastaa hätkähdyttävän faktan: näin paljon enemmän jääkiekkoilijat tienaavat Puolassa kuin Vantaalla

Kun opiskeluarkeen löytyi suotuisa pelipaikka, nuorten maailmanmestarin ura saikin jatkoa.

Viime ja toissa kaudella Puolassa ja Ruotsissa pelannut jääkiekkoilija Emil Oksanen oli jo lopettamassa uraansa, mutta täksi kaudeksi hänen tie veikin Mestikseen ja Kiekko-Vantaan joukkueeseen.

Jääkiekkoliigaa SaiPassa kausina 2018–2020 pelannut alle 18-vuotiaiden maailmanmestari tähtää tulevaisuudessa uudelleen ulkomaille.

Oli Kiekko-Vantaan onni, ettei hyökkääjän ura päättynyt viime kevääseen. Vantaalaisonni oli sekin, ettei Oksanen tarttunut lukuisiin ulkomailta tulleisiin tarjouksiin.

Pelaaja kuuluu Mestiksessä ennen viime viikonloppua neljäntenä keikkuvan Kiekko-Vantaan kärkihyökkääjiin, kun kauden 12 pelissä ovat syntyneet tehot 6+7=13.

– Ilmoitin koko kesän ja syyskuussakin joukkueille, että en pelaisi enää. Kiinnostus pelaamiseen heräsi, kun huomasin, että pystyn yhteen sovittamaan opiskelun Hankenilla ja pelaamisen Vantaalla.

Hanken Svenska handelshögskolan on ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Helsingissä ja Vaasassa. Oksanen opiskelee rahoitusta.

Pelaajia motivoi se, että hyvän kauden jälkeen Mestiksestä pääsee ulkomaille niin haluttaessa.

Hän edusti kausien 2020–2022 aikana puolalaista Cracovia Krakowaa viidessä runkosarjapelissä ja 18 pudotuspeliottelussa sekä ruotsalaista Moraa Hockey Allsvenskanin 24 matsissa.

Puola ei ole kansainvälisesti kiekkomaailman huippuja, ja esimerkiksi sen miesmaajoukkue pelaa ensi keväänä MM-kisojen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Yksi fakta voi silti yllättää.

– Puolassa yhden pudotuspelikevään palkka voi vastata Mestiksen koko kauden palkkaa.

– Ja Hockey Allsvenskanin parhaat joukkueet pärjäisivät Liigassa. Se on kova sarja ja siellä käy hyvin porukkaa peleissä.

Oksasella on aikaa paneutua nyt opiskeluun pelien lomassa. Ensi kaudella opintie voisi jatkua tämän sanojen mukaan etänä esimerkiksi ulkomailla. Suomessakin on puolensa, vaikka tilipussi ei kasva Puolassa nähdyllä tavalla.

– Päivässä on jääkiekon jälkeen monta tuntia käytettäväksi. Sitä voisi käyttää itsensä kehittämiseen, kun urat keskimäärin ovat aika lyhyitä. Olisi tärkeää miettiä uran jälkeistä aikaa hyvissä ajoin.

Puolassa yhden pudotuspelikevään palkka voi vastata Mestiksen koko kauden palkkaa.

– Liian paljon kuulee siitä, kuinka monen arki treenien jälkeen pyörii vain eri konsolien ja sohvalla makoilun merkeissä. Opiskelu on hyvää vastapainoa urheilulle, hän toteaa.

Oksanen tietää, mistä puhuu. Nykyinen visiitti on hänelle Mestikseen kolmas. Espoossa asuva Kiekko-Vantaan kärkihyökkääjä pelasi Espoo Unitedissa kaudella 2016–2017 ja Kiekko-Espoossa sesongin 2020–2021 alkuun.

– Nykytila ei ole ruusuinen. Se johtuu osittain varmasti siitä, että sarjat ovat suljettuja. Pelaajia motivoi se, että hyvän kauden jälkeen Mestiksestä pääsee ulkomaille niin haluttaessa. Ja muutama nousee vuosittain Liigaan.

Kiekko-Vantaa on ollut tällä kaudella hyvä. Ennen viikonlopun kierroksia se oli voittanut 17 pelistä varsinaisella peliajalla kymmenen, joka oli toiseksi eniten. Sarjanelosen 60 tehtyä maalia oli sekin toiseksi eniten. Tomi Purmola kantoi viikonloppuun lähdettäessä kultakypärää tehoin 10+6=16, jotka oikeuttivat koko sarjan pörssissä 11:nnelle sijalle.

– Mestis-kiekko on vauhdikasta, runsasmaalista ja sitä kautta viihdyttävää, mutta joukkueiden määrää voisi vähentää tason nostamiseksi, Oksanen pohtii.