Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se on varmaa: Lääkärimaksut pysyvät hyvinvointialueella valtaosin nykyisellä tasolla, maksimikorotuksista luovuttiin

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asiakasmaksut pysyvät valtaosin Vantaan nykyisellä tasolla.

Hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti asiakasmaksuista aluehallituksen esityksen pohjalta tiistai-iltana.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö ehdotti talousarvioesityksessään marraskuun alussa, että sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut nostetaan pääosin niin korkeiksi kuin asiakasmaksulaki mahdollistaa.

Lue lisää: Lääkärimaksut uhkaavat nousta ensi vuonna Vantaalla – "Korotukset ovat mielestäni maltillisia"

Korotukset olisivat tuoneet noin 1,8 miljoonaa euroa lisätuloa hyvinvointialueelle.

Lue lisää: Uusi ehdotus: Lääkärikäynnin hinta pysyy vantaalaisille ennallaan – perumatta jätetty aika hoitajan vastaanotolle tuo tuplasakon

Maksimikorotukset saivat kritiikkiä ja niistä luovuttiin.

Lue lisää: Nousevatko lääkärimaksut Vantaalla? Päättäjät kritisoivat korotusaikeita

Terveysaseman lääkärikäynnin maksu on 1. tammikuuta 2023 lähtien 16,70 euroa, joka on Vantaan kaupungin maksutaso tälläkin hetkellä. Keravalla lääkärimaksu on tällä hetkellä 16,40 euroa. Lääkärikäynneistä tulee maksaa vuodessa kolme ensimmäistä käyntiä.

Hammaslääkärin käynti tulee maksamaan 12 euroa. Maksu on Vantaalla tällä hetkellä 10,60 euroa ja Keravalla 13,30 euroa. Vantaalaisille maksu siis hieman nousee.

Maksuttomia palveluita tulee olemaan muun muassa lapsiperheiden jatkuvat ja säännölliset kotona annettavat palvelut.

Myös kotiin vietävien aterioiden kuljetusten hinnoissa oli nostopainetta, mutta kuljetusmaksut pysyvät Vantaan nykyisellä tasolla.

Asiakasmaksut herättivät runsaasti keskustelua aluevaltuutettujen keskuudessa. Puheenvuoroissa muistutettiin, että asiakasmaksut eivät saa olla este palveluihin hakeutumiselle.

Vasemmistoliiton aluevaltuutettu Piia Lohikoski teki muutosesityksen, jossa ehdotettiin asiakasmaksujen yhtenäistämistä Vantaan ja Keravan kaupunkien alempien maksujen mukaiseksi.

SDP:n aluevaltuutettu Jari Sainio puolestaan teki muutosehdotuksen, jossa hammaslääkärin käyntimaksun ehdotettiin pysyvän Vantaan kaupungin nykyisellä tasolla eli 10,60 eurossa.

Lohikosken ja Sainion esityksistä äänestettiin. Sainion tekemä muutosesitys voitti äänestyksen äänin 62–7.

Seuraavaksi äänestettiin pohjaesityksen ja Sainion esityksen välillä, jossa alkuperäinen pohjaesitys vei voiton äänin 46–26. Hammaslääkärin käyntimaksu siis nousee vantaalaisille ja pienee keravalaisille reilulla eurolla tammikuun alusta.

Aluevaltuusto jätti myös yhteisen pöytäkirjalausuman, jonka mukaan aluehallitus raportoi vuosittain aluevaltuustolle asiakasmaksujen maksuvapautustoimenpiteiden vaikuttavuudesta ja toteutumisesta.