Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Vantaalla on piilossa helmi, joka halutaan loistoon: keskus, jossa kaikki palvelut ovat tulevaisuudessa 15 minuutin päässä

Sileät ja siistit kadut, joissa kaunis valaistus loistaa ympäri vuorokauden. Kivijalkakauppoja, palvelukeskuksia, tapahtumia ja vehreää luontoa. Kaikki 15 minuutin päässä.

Tällaisena Vantaan kaupungin projektijohtaja Sirkku Wallin näkee unelmien Myyrmäen vuonna 2040.

– Kun ihminen tulee Myyrmäkeen, hän kokee olevansa perillä, Wallin maalailee.

Vartin kaupunki -ajatuksen ydin on siinä, että palvelut ja erilaiset toiminnot ovat saavutettavissa 15 minuutin sisällä. Myyrmäessä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kauppakeskus Myyrmanni, eri oppilaitokset, urheilupuiston toiminnot ja Virtatalon palvelut ovat kaikki kaupunkilaiselle 15 minuutin päässä.

Vartin kaupunki -ajatuksen takana on kaupunkistrategia Innovaatioiden Vantaa 2022–2025, johon kaupunki on halunnut kuulla myös paikallisten toimijoiden ideoita ja ajatuksia. Wallin korostaa, että kyse on suunnitelmista, joista monesta ei ole vielä tehty päätöksiä.

– Iso kysymys on, miten Myyrmäen ja koko Länsi-Vantaan vetovoima säilytetään. Tässä palveluiden helppo ja nopea saavutettavuus on ensisijaisen tärkeää, hän selvittää.

Lue isää: Vertailu julki: Näissä kaupungeissa on elävimmät keskustat – Myyrmäki ja Tikkurila jäivät terävimmästä kärjestä

Kuinka sitten rakennetaan kaupunginosa, jossa kaikki elämän palaset ovat tavoitettavissa maksimissaan 15 minuutin päässä? Wallinin mukaan ensisijaisen tärkeää toimiva joukkoliikenne.

– Tarvitsemme nopeita runkolinjoja, hän korostaa.

Harvassa lähiössä on oma taidemuseo.

Keskustan viihtyisyyden näkökulmasta Wallin pitää tärkeänä asemaympäristön kehittämistä. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa selkeiden opasteiden tuomista asemille ja lähiympäristöön. Lisäksi erilaiset galleriatilat mahdollistaisivat paikallisten kulttuuritoimijoiden teosten ja tapahtumien esittelyn.

Aseman, Paalutorin, Liesitorin ja kauppakeskuksen ympäristöön on suunniteltu asemakorttelien uudistus MyyrYorkDowntown (MYDT), joka tarjoaisi kivijalkakauppoja ja palveluja.

Tulevaisuuden lennokkaimmissa suunnitelmissa Myyrmannin ja Virtatalon välistä kulkisi ratikka.

Wallin korostaa Myyrmäessä jo olevan kaikki hyvän elämän palikat, mutta moni niistä on piilossa.

– Nyt ne palikat täytyy vain saada esille ja näkyväksi, jotta ihmiset tietävät, kuinka upea paikka tämä on. Myyrmäki on piilossa oleva helmi, hän painottaa.

Wallinin mukaan Myyrmäessä kehitystyö kohti tulevaisuuden tavoitetta on jo hyvässä käynnissä. Wallin tuli Vantaalle töihin Espoon kaupungilta elokuussa ja hämmästyi, mitä kaikkea Myyrmäestä jo löytyy.

– Olen vaikuttunut muun muassa Myyrmäen kulttuuritarjonnasta. Harvassa lähiössä on oma taidemuseo. Mieleeni tulee vain Tapiola, hän sanoo.

Myyrmäessä on jo käynnissä useita merkittäviä rakennushankkeita, kuten kaupunkikulttuuritalo sekä kahdeksan päiväkotia vuoteen 2030 mennessä. Virtatalosta ollaan kehittämässä perhekeskusta, joka kokoaa yhteen sosiaali- ja terveyspalveluita.

Vielä on kuitenkin tehtävää. Kadut ovat monin paikoin keskeneräisiä. Kulkuyhteydet eri puolille kaupunginosaa vaativat parannusta. Myyrmäen ytimestä tulee olla sujuva kulku vaikkapa urheilupuistoon.

– Jos esimerkiksi kauppakeskus Myyrmannia halutaan tulevaisuudessa käyttää käytävänä eri puolille Myyrmäkeä, täytyy tämä kertoa kävijöille selkeästi.

Uusista rakennuksista Wallin toivoo tehtävän monikäyttöisiä ja aikaa kestäviä.

– Olisi hyvä, että liiketiloiksi suunniteltu kivijalka olisi hyödynnettävissä esimerkiksi autojen pysäköintiin, jos tilat ovat tyhjillään.

Wallin uskoo kaiken kehitystyön tuovan vetovoimaa Myyrmäkeen ja sitä kautta lisää työpaikkoja.

Lue lisää: Vantaan oma Kaapelitehdas on joutunut muuttamaan monta kertaa eikä sillä vieläkään ole pysyviä tiloja

Myyrmäen keskusta muuttuu "puuhamaaksi", kun rakentaminen vihdoin käynnistyy syksyllä

Myyrmäen keskustaan rakennetaan 149 uutta vuokra-asuntoa