Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kuinka toimitaan, jos nilkka nyrjähtää? Ensiapukerho toi Keimolanmäkeen kaivatun harrastuksen koululaisille

Syksyn aikana kerhossa on opeteltu miten toimitaan, jos nilkka nyrjähtää.

Aimi, 8, kierittää keskittyneesti sideharsoa Tommi Hartikaisen käden ympärille. Hetkeä aiemmin Aimi on piirtänyt tussilla leikkihaavan, jonka nyt näppärästi sitoo sideharsolla. Aimi on oppinut ensiaputaitoja syksyn aikana Keimolanmäen koululla pidettävässä ensiapukerhossa.

Reddie Kids -kerhon järjestää SPR:n Länsi-Vantaan osasto, jossa Hartikainen on ollut vapaaehtoisena mukana parikymmentä vuotta. Lisäksi Hartikainen työskentelee koulunkäynnin avustajana Keimolanmäen koulussa.

– Täällä Keimolanmäen alueella on todella vähän harrastusmahdollisuuksia lapsille. Ehdotin rehtorille kerhon perustamista ja hän suhtautui ajatukseen positiivisesti, Hartikainen selvittää.

Lasten ensiapukerho kokoontuu Keimolanmäen koululla torstaisin kello 17.30. Maksuttomassa kerhossa on syksyn aikana käynyt yli 10 1.–5. luokkalaista.

– Kerho sopii hyvin eri-ikäisille. Hyvinkin pieni lapsi pystyy tekemään monenlaisia ensiaputehtäviä, ne eivät vaadi esimerkiksi voimaa, Hartikainen korostaa.

Ensiaputaitojen kerronnan tapa kuitenkin poikkeaa Hartikaisen mukaan aikuisten ensiapukursseista.

– Lapsille asioista kerrotaan esimerkkien kautta lapsen tasoisesti. Aikuisille voi kertoa paljon faktoja, lapsille enemmän tarinoiden avulla, hän selvittää.

Syksyn aikana Keimolanmäen koululaiset ovat opetelleet verenvuodon tyrehdyttämistä, nilkan nyrjähdyksen ensihoitoa sekä kuinka toimitaan, jos roska menee silmään.

– Elvytystä on tarkoitus opetella keväällä.

Syksyn kerho on ollut Hartikaisen mukaan onnistunut pilotti, joka saa jatkoa keväälle. Hartikainen on erityisen ilahtunut siitä, että ohjaajien ringissä on peräti viisi aikuista. Kaikki työskentelevät vapaaehtoisina.

– Kerhoiltoina paikalla on ainakin kaksi ohjaajaa, hän sanoo.

Aimi kertoo viihtyneensä kerhossa hyvin. Hän harrastaa myös kuoroa ja uimahyppyä.

Aimi kaivaa ensiapulaukusta laastarin ja laittaa myös sen Hartikaisen sormeen.

– Lapset ovat hyvin taitavia, kun heille annetaan mahdollisuus tehdä ja oppia. On tärkeää osata asioita, joilla voi auttaa omia perheenjäseniä tai kavereita tarvittaessa, Hartikainen painottaa.

Lue lisää:

SPR:n nettitestillä voi selvittää, onko lapsiperheen koti turvallinen – Vantaan osastot tarjoavat lapsille ensiapukoulutusta

SPR:n Korson osaston aktiivi paljastaa, mikä kertoo vantaalaisten poikkeuksellisen suuresta auttamishalusta Ukrainan sodan puhjettua

Vantaa tarjoaa koululaisille nyt kymmeniä maksuttomia harrastuksia – tavoitteena on tukea lasten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä