Kuvanveistäjä Laila Pullisen elämäntyön, veistospuiston ja Nissbackan kartanoalueen vaaliminen eivät ole olleet helppo rasti. Taiteilijan pojan Jean Ramsayn ja hänen puolisonsa Petra Piitulainen-Ramsayn suuri sitoutuminen ja hartiavoimin tekemä työ ovat tukipilarit, joiden varassa vantaalainen nähtävyyskohde on voinut toimia ja kehittyä. Tulosta voi hyvällä syyllä kutsua merkittäväksi ja palkitsemisen arvoiseksi kulttuuriteoksi.
Kartanon näyttelykokonaisuus sai viime vuonna museoluokituksen ja muuttui kotimuseoksi. Muitakin olennaisia muutoksia on tapahtunut, niistä Ramsay ohjaa kehut puolisolleen.
– Petra on nähnyt täällä olevan potentiaalin, ja paikkaa on voitu avata yhä enemmän erilaisille tapahtumille. On elokuvafestivaalit, villiyrttikierroksia ja yhdessä Hakunilan seurakunnan kanssa järjestetty sururyhmä. Näitä on tarkoitus sekä jatkaa että laajentaa ja lisäksi ensi kesäkauteen tulee uutuutena matineakonserttien sarja.

Kaupungin 10 000 euron rahapalkinto on osoitettu työparille henkilökohtaisesti. Paikan päällä asuvan pariskunnan arki ja taidekartanon arki isoine kiinteistöön uppoavine kuluineen kuitenkin kulkevat pitkälti yhdessä niin, että välillisesti suurin osa palkinnosta liuennee arjen menoihin.
– Mutta saadaan kuitenkin välillä vähän ilmaa hengitettyä takaisin luottokorttiin, Ramsay virnistää ja sanoo kunnioittavansa palkintoa suuresti jo siksikin, että se luo uskoa omaan tekemiseen ja sen arvostamiseen sekä tulevaisuuteen.
Samoin hän kokee kaupungin muutkin viimeaikaiset toimet.
– On ollut valtava apu, että kaupunki palkkaa kesätyöjärjestelmänsä kautta meille neljäksi kuukaudeksi näyttelyvalvojia, Ramsay kiittää.

Kun kysyy, millaisessa tilanteessa veistopuisto ja kotimuseo voisivat olla kymmenen vuoden kuluttua, Piitulainen-Ramsay vastaa vakaasti.
– Olen optimisti ja näen, että tämä olisi silloin vakiintunut jollain lailla ympärivuotiseksi museoksi, jossa on vakituisia työntekijöitä ja jossa ei katsota vain taaksepäin, vaan myös uuttakin taidetta syntyy. Meillä on pitkän tähtäimen haaveena saada ateljee korjattua talvilämpimäksi niin, että sen voisi ottaa residenssityöskentelykäyttöön esimerkiksi nuorelle vantaalaiselle kuvanveistäjälle tai ylipäänsä taiteilijalle.
Nissbackan ahkera aviopari sai Vantaan kaupungin kulttuuripalkinnon merkittävästä kulttuuriteosta keskiviikkoiltana Kulttuuritalo Martinuksessa järjestetyssä kulttuurigaalassa.
Lue myös: