Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Ylikomisario: Poliisin uusi keino tutkia rikoksia Vantaalla on tuonut lupaavia tuloksia – ”Aiemmin meni paljon aikaa hukkaan”

Kenttäpartiot tutkivat nyt Vantaalla pieniä rikoksia, joita rikostutkinta ei ennen ehtinyt aina selvitellä.

Itä-Uudenmaan poliisin uusi käytäntö tehdä koko rikostutkinta jo rikospaikalla järjestyspoliisin voimin on tuottanut rohkaisevia tuloksia Vantaalla, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela.

Kuormittuneiden rikostutkijoiden työtaakka on keventynyt, ja joidenkin lievien, arkisten rikosten tutkinta-ajat ovat lyhentyneet. Poliisi on myös pystynyt selvittämään aiempaa enemmän rikoksia, jotka olisivat ennen hautautuneet helposti kiireellisempien töiden alle.

– Rikostorjuntamme on ollut äärettömän ruuhkautunut jo vuosia, ja jotakin pitää sille tehdä. Pikatutkinnat ovat nyt asia, jota kokeillaan, Huhtela selvittää.

Noin vuosi sitten Itä-Uudenmaan järjestyspoliisin kenttäpartiot alkoivat tehdä pikatutkintaa eli tutkia itse lieviä rikoksia, jotka aiemmin siirrettiin rikostorjunnan tutkittavaksi. Järjestyspoliisin vahvuudessa on noin 270 poliisia.

– Kenttäpartiot hoitavat nyt osan perinteisestä rikostorjunnan työstä ja tutkivat yksinkertaisia juttuja, kuten rattijuopumuksia ja muita liikennejuttuja, lieviä huumerikoksia, näpistyksiä ja kioskitappeluita. Näiden tutkinta koetetaan tehdä alusta loppuun kentällä, kun se vain on järkevää ja mahdollista.

Huhtelan mukaan uusi käytäntö toimii ”päivä päivältä paremmin”. Rikostorjunta pystyy nyt keskittymään aiempaa paremmin vakavampien rikosten tutkintaan, kuten vaikeisiin esitutkintatoimiin ja kuulusteluihin.

– Aiemmin meni myös paljon aikaa hukkaan siihen, kun lieviä rikoksia siirreltiin tutkittavaksi järjestyspoliisilta rikostorjunnalle.

Pikatutkinnat kasvattavat kenttäpartioiden ammattitaitoa mutta myös lisäävät heidän töitään.

– Haasteena on juttumäärän hallinta, Huhtela kiteyttää.

Siksi avainasemassa on työn johtaminen.

– Kentällä on välillä tosi kiireisiä aikoja – hyvä, että syödä ehtii. Sitten on hiljaisempia hetkiä, jolloin poliisit voivat käydä vaikka puntilla tai lenkillä. Työnjohtajan tulee katsoa, että partiot keskittyvät hoitamaan tutkintajuttuja rauhallisempina aikoina, kuten sunnuntaiaamuna, Huhtela kuvailee.

Itä-Uudenmaan poliisin tavoitteena on tutkia vuosittain 5 000–6 000 rikosta pikatutkinnalla. Se on kymmenisen prosenttia laitoksen saamista rikosilmoituksista, joita kertyi esimerkiksi viime vuonna noin 60 000. Noin puolet näistä ilmoituksista koskee Vantaata.

– Jos pikatutkinnalla kevennetään rikostorjunnan töitä kymmenen prosenttia, se on iso siivu. Pystymme hoitamaan hälytystehtävät edelleen hyvin, Huhtela vakuuttaa.

Poliisin tavoitteena on myös, että pikatutkinnalla voidaan torjua rikollisuutta. Huhtela huomauttaa, että pikatutkinta ei sinänsä ole mikään uusi keksintö.

– Maaseutumaisissa poliisilaitoksissa oli jo aikoinaan paljon pikatutkintakulttuuria. Niissä oli yleispoliiseja, jotka tutkivat omat jutut, jotka tulivat kentällä työvuorolla vastaan.

Kun isoissa poliisilaitoksissa tehtiin suuria hallinnollisia muutoksia 2014, niissä rikostutkintaa ja järjestyksenvalvontaa koskevat työt eriytettiin.

– Aika pitkälti sektorit ovat tehneet omaa hommaansa. Kenttäpartiot ovat toki voineet aiemminkin tehdä ensikuulusteluja ja suppeaa esitutkintaa, mutta rikostorjunta on vastannut eri rikosten tutkinnasta.